• Biden a făcut referire la incursiunile aeriene în timpul vizitei sale în Asia care s-a încheiat săptămâna trecută – prima sa vizită în regiune în calitate de președinte.
  • Armata chineză a declarat săptămâna trecută că a efectuat recent un exercițiu în jurul Taiwanului.
  • Incursiunea de luni a avut loc, de asemenea, în aceeași zi în care senatorul american Tammy Duckworth a sosit la Taipei.

Taiwanul spune că a desfășurat avioane de luptă pentru a avertiza 30 de avioane de război trimise de China în zona sa de apărare aeriană. Incidentul de luni a marcat cea mai mare incursiune din ianuarie și a avut loc la câteva zile după ce președintele american Joe Biden a avertizat China să nu invadeze Taiwanul, în aceeași zi în care un oficial american a vizitat insula pentru a discuta cu liderii despre securitate.

China a crescut frecvența misiunilor sale aeriene în ultimele luni, susținând că acestea sunt exerciții de antrenament. Astfel de mișcări au provocat furia Taiwanului și au sporit tensiunile în regiune.

China vede Taiwanul ca pe o provincie separatistă, pe care o poate lua cu forța dacă este necesar.
Cel mai recent incident a inclus 22 de avioane de luptă, precum și avioane de război electronic, de avertizare timpurie și antisubmarin, a declarat Ministerul Apărării din Taiwan.

Recomandări

TAYLOR SWIFT FACE RAVAGII LA PARIS
O FURTUNĂ SOLARĂ AMENINȚĂ PĂMÂNTUL
OLANDA SPUNE ADIO EUROVISION
NASA VREA TREN PE LUNĂ
COREEA DE NORD LANSEAZĂ ALT SISTEM DE RACHETE
JUMĂTATE TU, JUMĂTATE EU

Avioanele au zburat într-o zonă situată la nord-est de Insulele Pratas, care face parte din zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) a Taiwanului, potrivit unei hărți furnizate de minister. Avioanele nu au trecut în spațiul aerian al Taiwanului propriu-zis, ceea ce ar fi fost considerat un act de ostilitate.

O ADIZ este o zonă situată în afara teritoriului și a spațiului aerian național al unei țări, dar în care avioanele străine sunt totuși identificate, monitorizate și controlate în interesul securității naționale. Este autodeclarată și, din punct de vedere tehnic, rămâne spațiu aerian internațional. Taiwanul raportează de mai bine de un an că avioanele chinezești au zburat în ADIZ, numind acest lucru un război de „zonă gri” care are ca scop testarea răspunsului lor militar și epuizarea lor.

Analiștii au declarat anterior că incursiunile au fost un avertisment împotriva guvernului taiwanez de a se îndrepta spre o declarație oficială de independență. Beijingul a declarat în trecut că exercițiile au fost concepute pentru a-și proteja suveranitatea.