• Documentul declasificat prezintă cercetările bizare a doi oameni de știință sovietici, care au efectuat experimente de percepția extrasenzorială în anul 1980.
  • În notă se precizează că unul dintre oamenii de știință ruși și-a „perfecționat metoda”. Nu se știe însă în ce scop a fost folosit documentul declasificat.
  • La un institut de cercetare sovietic aproximativ 3.000 de pacienți au fost supuși unui „tratament medical netradițional”, care includea și „utilizarea metodelor psihice”.

Într-o notă care a fost declasificată recent, agenții CIA descriau în 1991 doi oameni de știință ruși, care efectuau experimente de percepție extrasenzorială, scrie The Guardian.

Ce este percepția extrasenzorială

Termenul de percepție extrasenzorială a fost creat de psihologul J. B. Rhine (1895-1980) pentru a desemna abilități psihice, precum intuiția, telepatia, psihometria, clarviziunea și funcționarea trans-temporală a acestora, ca precogniție sau retrocogniție. Fiind legate de capacitatea de a obține informații sau de a influența obiectele fizice, folosind doar mintea, fenomenele de percepție extrasenzorială s-au aflat și în atenția serviciilor secrete.

Nu reiese în ce scop a fost folosit documentul declasificat, publicat luni pe Black Vault, o arhivă online de documente guvernamentale declasificate, dar acesta prezintă în detaliu cercetările bizare a doi oameni de știință sovietici, care au efectuat experimente de percepția extrasenzorială în anul 1980.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Experimentele bizare ale cercetătorilor sovietici

Despre unul dintre aceștia, Konstantin Buteyko, se spune că și-a „perfecționat metoda” prin așezarea unui voluntar în mijlocul unei camere care are două oglinzi concave poziționate pe laturi opuse. Documentul menționează că cercetătorii credeau că „oglinzile concentrează energia psihică”.

Un specialist medical se „concentra asupra transmiterii energiei psihice către pacient, precum și asupra perceperii, pe cale empatică, a disconfortului pe care îl trăiește pacientul”, într-o încercare de a-i transmite acestuia „bioenergie” și de a-l ajuta să controleze sau să vindece diferite boli, de la astm la boli de inimă.

CIA notează că institutul de cercetare unde a lucrat Buteyko a primit 450.000 de ruble pentru a cerceta efectul agentului Orange, un erbicid folosit în războiul chimic, asupra sistemului imunitar uman. În 1987 și în 1988, aproximativ 3.000 de pacienți au fost supuși unui „tratament medical netradițional” la acel institut, printre care se număra și „utilizarea metodelor psihice”.

Un al doilea om de știință, Vlail Kaznacheev, a fost descris ca „o autoritate binecunoscută în domeniul percepției extrasenzoriale și a ajutat la efectuarea de experimente în care voluntarii „au încercat să își transmită unul altuia imagini de forme geometrice, pătrate sau cercuri”.

Fenomenele de percepție extrasenzorială au reprezentat un subiect de fascinație și de cercetare legitimă în Rusia și în SUA, dar veridicitatea acestora este încă un subiect de dispută în cercurile științifice.