• Resturile de rachete au fost adunate încă de la începutul atacurilor rusești.
  • Aceste fotografii realizate în decembrie prezintă o colecție de proiectile de rachete și fragmente de rachete care au fost folosite de armata rusă pentru a lovi Harkov.
  • Ele au fost adunate de la primele atacuri rusești de la începutul acestui an și, după un timp, au fost sortate în funcție de tip.

În orașul Harkov din estul Ucrainei există un nou cimitir ciudat care servește drept mărturie a distrugerilor provocate de război. Cimitirul, în care se află peste o mie de rachete rusești folosite, are ca scop să ajute procurorii să invoce dreptul penal internațional împotriva trupelor rusești, potrivit mai multor rapoarte media de sâmbătă.

„Acestea sunt dovezi pe care le-ar folosi o Curte Penală Internațională CPI”, a declarat Dmytro Chubenko, purtător de cuvânt al Parchetului din regiunea Harkov. Cimitirul surprins de imaginile filmate de dronele agențiilor de presă, care arată rânduri de cilindri cu nuanțe albastre aranjate în funcție de dimensiunile lor, creând un aspect magnific, dar uimitor, a devenit viral.

Aceste fotografii realizate în decembrie prezintă o colecție de proiectile de rachete și fragmente de rachete care au fost folosite de armata rusă pentru a lovi Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina. Ele au fost adunate de la primele atacuri rusești de la începutul acestui an și, după un timp, au fost sortate în funcție de tip, potrivit lui Chubenko.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

Oficialii ucraineni sunt optimiști că aceste dovezi pot ajuta în eventualele cazuri de urmărire penală în care sunt implicați oficiali și militari ruși. Ele ar putea chiar să ajungă într-un muzeu care să prezinte atrocitățile care au avut loc în țară. Regiunea a rămas fără electricitate după ultimele atacuri de vineri care au vizat instalațiile energetice din țară.

Argumente în favoarea CPI

Clădirile din locuri precum Saltivka au suferit pagube considerabile în timpul verii, unele fiind carbonizate, iar altele prăbușindu-se. Aceste rachete au vizat zone rezidențiale semnificative, inclusiv Saltivka Nord și Oleksiivka. În plus, autoritățile estimează că cel puțin 1.700 de persoane, inclusiv 44 de copii, au fost ucise de bombardamentele din Harkov și din împrejurimi.

Anna, care a ales să nu-și dezvăluie numele de familie din motive de securitate, a fugit din regiune în urmă cu câteva luni, a declarat: „Am pierdut totul și nu este deloc clar la ce ne putem aștepta în viitor”. Euronews a relatat citând-o vineri pe fosta locuitoare din Saltivka de Nord.

„Nu există încălzire în casa mea și din păcate, nu va exista până la sfârșitul iernii”, a declarat Ihor Deshpetko, în vârstă de 44 de ani, care locuiește încă în Harkov. Rachetele și proiectilele vor fi păstrate în cimitirul de rachete atât timp cât este necesar, astfel încât orice expert sau procuror să poată extrage datele necesare pentru a le folosi ca probe împotriva Rusiei, potrivit lui Chubenko.

„Nu știu ce se va întâmpla în continuare”, a spus el. „Poate că vom face un muzeu”. Între timp, guvernul olandez a anunțat un nou ajutor pentru Ucraina.

Ajutor de 2,6 miliarde de dolari pentru Ucraina – 2023

Un ajutor pe scară largă pentru Ucraina a fost anunțat vineri de guvernul olandez. Statul european a dezvăluit un buget de 2,5 miliarde de euro (2,6 miliarde de dolari) de ajutor pentru Ucraina pentru anul următor.

„Atât timp cât Rusia își continuă războiul împotriva Ucrainei, NL va oferi asistență Ucrainei. Militară, umanitară și diplomatică”, a scris pe Twitter premierul olandez Mark Rutte. „Alocăm 2,5 miliarde de euro pentru acest lucru în 2023. Ucraina se poate baza pe Olanda. Tocmai am confirmat acest lucru în conversația noastră cu @ZelenskyyUa.”

Haga anticipează că fondurile vor fi folosite pentru asistență în domeniul reparațiilor, militar și pentru eforturile de tragere la răspundere a criminalilor de război. Între timp, Volodimir Zelenski, președintele ucrainean, i-a îndemnat pe cetățenii națiunii sale să reziste în ciuda agresiunii rusești, în timp ce sărbătoreau un Crăciun marcat de conflict.

„Am rezistat la începutul războiului – am rezistat atacurilor, amenințărilor, șantajului nuclear, terorii, atacurilor cu rachete”, a declarat Zelenski în discursul video din ajunul Crăciunului. „Vom îndura în această iarnă pentru că știm pentru ce luptăm”.