• Primarul din Kaikoura a declarat că accidentul s-a produs probabil din cauza unei balene care a ieșit la suprafață sub barcă și a provocat răsturnarea acesteia.
  • Unsprezece persoane se aflau la bordul vasului în momentul în care acesta s-a răsturnat.
  • Se presupune că o balenă a ieșit la suprafață de sub barcă și a răsturnat-o.

Cinci persoane ar fi murit după ce o ambarcațiune din Noua Zeelandă s-a răsturnat, se pare că în urma unei coliziuni cu o balenă, a anunțat presa locală. Radiodifuzorul public neozeelandez RNZ (Radio New Zealand) a relatat sâmbătă că ambarcațiunea s-a răsturnat în largul golfului Goose Bay, în apropiere de orașul Kaikoura din Insula de Sud.

Unsprezece persoane se aflau la bordul vasului în momentul în care acesta s-a răsturnat, iar cinci cadavre au fost recuperate ulterior de către lucrătorii serviciilor de urgență, a relatat RNZ, citând poliția locală. Șase persoane au fost salvate.

Poliția a declarat că barca s-a răsturnat în urma unei coliziuni, dar nu a putut confirma cu ce s-a ciocnit, a relatat radiodifuzorul. Primarul din Kaikoura, Craig Mackle, a declarat pentru agenția de știri The Associated Press că marea era calmă în momentul accidentului și că se presupune că o balenă a ieșit la suprafață de sub barcă și a răsturnat-o.

Recomandări

UE INTERZICE TRANSBORDAREA GNL ÎN PORTURILE SALE
CIOLACU VREA DATĂ PENTRU PREZIDENȚIALE
CE PRIMEȘTE UCRAINA DE LA LIDERII LUMII?
CE PROVOCARI ÎL AȘTEAPTĂ PE RUTTE LA NATO?
UNA SPUNE COMISIA EUROPEANĂ, ALTA FACE GUVERNUL
ZID LA GRANIȚA CU SUDUL

Mackle a declarat că în zonă se aflau spermatozoizi și, de asemenea, câteva balene cu cocoașă care treceau prin zonă în acel moment. Barca care s-a răsturnat fusese închiriată de un grup de femei.
Kaikoura este o destinație populară de observare a balenelor. Fundul mării coboară abrupt de pe coastă, ceea ce face ca apele să fie adânci în apropierea țărmului.

O serie de întreprinderi din zonă oferă excursii cu barca sau cu elicopterul pentru ca turiștii să poată vedea de aproape balenele, delfinii și alte creaturi marine. Poliția a precizat într-o declarație că a răspuns la un incident în care o barcă s-ar fi răsturnat și că a închis o rampă pentru ambarcațiuni de la utilizarea publică.

Ei nu au oferit imediat mai multe detalii. RNZ a precizat că un inspector al Noii Zeelande Maritime se deplasează în oraș pentru a participa la anchetă.