• Rămâne un motiv de mirare apărarea fragilă a Capitoliului. Abia după ce protestatarii au pătruns în sediul Congresului au venit și întăririle.
  • Donald Trump a ezitat să trimită Garda Națională la Capitoliu când mai mulți protestatari au pătruns în clădire.
  • Ordinul de a mobiliza Garda Națională a fost dat de vicepreședintele Mike Pence, deși el nu avea această atribuție.

Miercuri, când actele de violență de la clădirea Capitoliului din Washington au început să se intensifice, decizia de mobilizare a membrilor Gărzii Naționale i-a aparținut vicepreședintelui Mike Pence, nu președintelui Donald Trump, informează CNN.

Trump se pare că s-a opus inițial mobilizării Gărzii Naționale, când o mulțime de susținători agresivi ai săi au pătruns în clădirea Capitoliului, potrivit unei surse. Pence a jucat un rol cheie în dialogul cu Pentagonul în ceea ce privește implicarea forțelor armate și le-a îndemnat să se miște mai repede.

La începutul acestei săptămâni administrația Trump a declarat că forțele de ordine civile vor fi însărcinate cu protejarea clădirilor federale, dar Departamentul Apărării a primit abia miercuri solicitări de sprijin suplimentar din partea Gărzii Naționale, pe măsură ce situația a devenit din ce în ce mai periculoasă, a declarat un înalt funcționar al Apărării.

Recomandări

NU TE SUPĂRA, PRIETENE!
CINE ÎL SUSȚINE PE TRUMP
VALENCIA E SUB APĂ
HOLLYWOOD VOTEAZĂ HARRIS
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
CE SE ALEGE DE AMERICA?

Pe măsură ce haosul lua proporții, au existat îndoieli că Trump va ordona Gărzii Naționale să intervină, dată fiind lentoarea reacției sale. Din declarațiile publice ale secretarului interimar al Apărării, Christopher Miller, și ale altor oficiali de rang înalt reiese că Pence a fost cel care a aprobat în cele din urmă această decizie. Declarația de miercuri a lui Miller pare să indice că acesta nici măcar nu a discutat cu Trump, ci că a discutat despre acest aspect cu adjunctul său, președintele fiind reticent în a denunța chiar și violențele care au avut loc în numele său.

Liderul republicanilor din Senat, Kevin McCarthy, a evitat miercuri seară să răspundă când a fost întrebat dacă Pence a ordonat implicarea Gărzii Naționale, dar a sugerat că vicepreședintele a aprobat în final decizia. „Știu că vicepreședintele a fost în contact permanent cu noi și, împreună cu forțele de securitate din interiorul Capitoliului, am comunicat cu vice-președintele de timpuriu. În ceea ce privește aducerea Gărzii Naționale acolo. A spus că va suna imediat”, a spus McCarthy.

Spusele lui McCarthy par să contrasteze cu declarația secretarului de presă de la Casa Albă, Kayleigh McEnany, care într-o postare pe Tweeter, cu câteva ore înainte, spunea că Trump a „îndrumat” Garda Națională să răspundă situației.

Pence a vorbit cu secretarul Apărării și cu generalii armatei

Miller a confirmat și faptul că el și președintele Statului Major, generalul Mark Milley, au discutat miercuri după-amiază cu Pence, nu cu Trump. „Președintele Milley și cu mine tocmai am vorbit separat cu vicepreședintele și cu președintele Pelosi, cu liderul McConnell, cu senatorul Schumer și cu senatorul Hoyer despre situația de la Capitoliul SUA. Am activat pe deplin Garda Națională din Washington D.C. pentru a ajuta forțele de ordine federale și locale, care încearcă să facă față situației în mod pașnic”, a afirmat el într-un comunicat.

Garda Națională nu a fost mobilizată decât la câteva ore după ce mulțimea violentă a atacat Capitoliu.

Asupra desfășurării trupelor se convenise inițial luni, pentru sprijinirea forțelor de ordine locale la punctele de control ale traficului și la metrou. Conform acestui acord, forțele Gărzii Naționale nu aveau ordin să asigure protecția clădirilor federale.

„Puțină confuzie”

Într-o declarație de miercuri seară, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Jonathan Hoffman, a spus că la începutul săptămânii, primarul Washingtonului „a solicitat aproximativ 340 de soldați ai Gărzilor Naționale pentru a ajuta poliția în pregătirea pentru posibile proteste astăzi”. Această solicitare a fost aprobată, dar nu au mai existat alte solicitări din partea conducerii Washingtonului, a mai spus el.

Secretarul armatei, Ryan McCarthy, a recunoscut că a existat „puțină confuzie” în ceea ce privește cererea de forțe suplimentare. „Dar în cele din urmă, aproximativ o jumătate de oră mai târziu, am hotărât mobilizarea întregii Gărzi Naționale”, a spus el.

Cert este că Mike Pence a vorbit cu secretarul Apărării și cu generalii Miller și Milley, conducătorii Armatei, cu toate că vicepreședintele SUA nu ar avea acest drept decât în situația în care președintele nu și-ar putea exercita funcția sau ar fi suspendat.