Cine a fost prima victimă a Revoluției din 1989. La Timișoara, focurile de armă au răsunat pe străzile pe care se aflau și copii


Pe 17 decembrie 1989 Ministrul Apărării, Vasile Milea, a cerut armatei să traverseze Timișoara într-o demonstrație de forță.

Prima victimă a revoluției a fost o femeie de 55 de ani, care n-a avut timp să fugă din calea unui TAB. Autoritățile păreau nemiloase iar focurile de armă începeau să răsune pe străzile pe care se aflau și copii.

Nu știam cine era, nu ne cunoșteam aproape nici unul. În afară de prietenul meu nu știam pe nimeni care era acolo. Atât am reținut doar că era o femeie relativ în vârstă și avea o plasă din care ieșeau două franzele. Ce să vă spun.. e una din imaginile care cred că n-o să mi se șteargă niciodată din minte.

A trecut TAB-ul peste ea și s-a apropiat de mine, eu fiind mai sprinten am fugit și m-am aruncat în jos pe taluz către râu, către canalul Bega, și de acolo am fugit spre stânga în aval și m-am urcat înapoi. Oamenii erau pe la balcoane, se uitau ca la meci.” și-a amintit Corneliul Vaida, revoluționar.

La un moment dat am avut o mare și neplăcută surpriză. Am văzut-o pe fiica mea în aproprierea Consiliului Județean și a mașinilor care ardeau, împreună cu un băiat. Am înlemnit.(…) ea era clasa a 8-a, era cea mai mare dintre copii.

Aveam atunci un băiat în clasa a 7-a, și unul în clasa a 5-a. Și: „Ce-i cu voi?”, „Am fost la film”. A văzut cât de îngrozit sunt. Zice: „Tată, dar nu te speria, ce să ne facă nouă? Noi suntem copii”. Atunci tot ce mi-am dorit a fost cu cumnatul meu să-i scoatem pe cei doi. I-am dus…”, spune Ioan Savu, revoluționar.

Rămânem „În căutarea revoluției pierdute”, filmul pe care Aleph News ți-l aduce în episoade zilnice, până pe 26 decembrie, când o să-l poți vedea integral.

Exit mobile version