Cine este Alexei Navalnîi, opozantul lui Vladimir Putin care a fost otrăvit cu Noviciok în august 2020

  • Alexei Navalnîi este avocat şi a apărut pe scena politică din Rusia în 2011.
  • Alexei este unul din liderii protestelor din 2011-2013, numite ”revoluția de zăpadă”.
  • Politicianul deconspiră prin investigaţii corupţii din aturajul lui Vladimir Putin.
  • În 2018, Navalnîi nu a fost admis să candideze la alegerile prezidenţiale din Rusia.
  • Alexei a fost otrăvit în august 2020 cu Noviciok.

Politicianul rus Alexei Navalnîi, reținut pe aeroportul Sheremetyevo din Moscova, este cunoscut ca principalul oponent al lui Vladimir Putin din ultimii ani.

Alexei Navalnîi are 44 de ani, este căsătorit şi are doi copii. A apărut pe scena politică în 2011, alături de un alt opozant al preşedintelui rus, Boris Nemţov.

Navalnîi este preşedintele partidului „Rusia viitorului” și fondatorul Fundației Anti-Corupției. Tot el este cunoscut pentru investigaţiile prin care deconspira schemele de corupţie ale apropiaţilor preşedintelui rus, inclusiv ale fostului preşedinte şi premier Dmitri Medvedev.

Navalnîi a încercat să candideze la alegerile prezidenţiale din 2018

Navalnîi a încercat să candideze la alegerile prezidenţiale din 2018, dar Comisia Electorală rusă a respins candidatura acestuia.

În 2020, el s-a opus modificării Constituţiei ruse, prin care Vladimir Putin obţinea anularea mandatelor de preşedinte şi putea candida din nou în 2024.

A fost stropit în ochi cu o vopsea verde toxică ce aproape l-a orbit. Pe 20 august 2020, Alexei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic, numit Noviciok.

Așa a ajuns la Berlin într-o clinică privată pentru tratament. După două săptămâni, Alexei și-a revenit din coma indusă și a avut un regim de reabilitare.

Vladimir Putin evită să pronunţe în cadrul conferinţelor numele lui Navalinîi și îl numea „pacientul din Berlin”.