- România are în premieră o femeie la conducerea Senatului
- Șefa senatului a lucrat la BNR, FMI și în cadrul Comisiei Europene și a fost director general al E.ON România
- Anca Dragu are 48 de ani și este doctor în economie
Senatorul USR PLUS, Anca Dragu, susținută de coaliția PNL, USR PLUS și UDMR, a fost aleasă, luni seară, preşedinte al Senatului, cu 75 de voturi „pentru”.
Anca Dragu a obţinut 75 de voturi „pentru” şi 51 „împotrivă”. Alte șapte voturi au fost nule. În total au fost exprimate 133 de voturi.
Ea a candidat pentru funcția de președinte al Senatului alături de senatorul PSD Lucian Romaşcanu, social democratul obținând doar 51 de voturi „pentru”, în vreme ce alți 75 de senatori au votat „împotrivă”.
Cine este Anca Dragu
Anca Dragu este economist și a fost ministru al Finanţelor Publice în Guvernul Dacian Cioloş.
Senatorul USR-Plus a învățat economie la Universitatea Georgetown din SUA, este licențiată în Finațe Bănci la ASE și în Politici Publice la SNSPA. Anca Dragu a lucrat cu Mugur Isarescu ca economist la BNR, analist economic în cadrul Fondului Monetar Internațional, dar și la Comisia Europeana.
Între 2015 și 2017 a fost ministru al Finanțelor în Guvernul Cioloș iar în 2019 a devenit director general al E.On România.
Anca Dragu, Președintele Senatului: „Îmi propun ca Senatul României să fie o instituție transparentă și deschisă. Din păcate în acest moment parlamentul se află la cote minime în ceea ce privește gradul de încredere. Sub 10% în ultimele sondaje.”
Cu funcția de președinte al Senatului și cu experiența mult peste media guvernanților români, Anca Dragu are potențialul să ajute țara în criza actuală.
In Noua Zeelandă, o țară cu o suprafață puțin mai mare decât a României, a fost condusă exemplar în pandemie de premierul Jacinda Ardem. Jacinda are 40 de ani și este lăudată de presa internațională pentru cum a gestonat criza COVID. Noua Zeelandă este printre țărire cel mai puțin afectate de virus.