• Bărbatul de 34 de ani care a murit după ce a fost urmărit de Poliţie, la Botoşani, se numeşte Marius Constantin Vântu
  • Este originar din judeţul Iaşi şi era recidivist
  • El a fost condamnat, în trecut, pentru trafic de persoane şi trafic de minori
  • Joi, 17 decembrie, mai multe persoane din judeţul Iaşi au sunat la 112 şi au povestit că un bărbat în stare de ebrietate se află la volan
  • Bărbatul a fost urmărit cu viteză de mai multe maşini de Poliţie
  • La un moment dat, agenţii au tras mai multe focuri de armă, unul dintre acestea rănindu-l pe individ
  • Marius Vântu a pierdut controlul volanului şi maşina sa a ajuns pe marginea drumului
  • Medicii nu l-au mai putut salva
  • Reprezentanții Sindicatului Europol: „Modul de acțiune al polițiștilor a fost ireproșabil”

Bărbatul care a murit după ce a fost urmărit de polițiști se numeşte Marius Constantin Vântu și este originar din judeţul Iaşi. El a fost condamnat pentru trafic de persoane şi trafic de minori, scrie Adevărul.ro

Potrivit sursei citate, Marius Constantin Vântu a fost condamnat definitiv, în 2015, după ce a fost protagonistul unui dosar de trafic de persoane şi trafic de minori.

Arestat preventiv în acel dosar încă din 2013, individul a fost eliberat condiţionat în 2017 şi s-a întors în localitatea sa de baştină, Popricani, judeţul Iaşi.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
VIN ALEGERILE, CUM VOTEAZĂ TINERII?

Potrivit deciziei de condamnare din 2015, individul a fost găsit vinovat pentru racolarea a trei victime, una dintre ele de doar 14 ani la momentul faptei. Potrivit unor surse juridice, Marius Vântu a fost condamnat pentru că, în perioada 2009 – ianuarie 2010, a recrutat o copilă de clasa a VIII-a, pe care a obligat-o să se prostitueze în Atena, Grecia.

De asemenea, în perioada septembrie – decembrie 2012 a recrutat o tânără din Iaşi, care lucra ca educatoare în Milano. Victima a fost abordată de individ pe Internet şi a fost convinsă să se mute cu acesta, în Germania. Acolo, a aflat că Vântu e căsătorit şi a ajuns, în scurt timp, să se prostitueze în mai multe bordeluri din Germania.

Acelaşi individ a fost acuzat că a răpit o altă tânără, pe care a dus-o mai întâi la Bacău, după care în Germania, unde s-a prostituat.

Împușcat mortal

Joi, 17 decembrie, în jurul prânzului, mai multe persoane din judeţul Iaşi au sunat la 112 şi au povestit că un bărbat în stare de ebrietate se află la volan. „Poliţiştii din cadrul Secţiei 3 Rurală Popricani s-au deplasat în zona indicată şi au depistat autoturismul, precum şi pe conducătorul auto care la vederea echipajului de poliţie a demarat în trombă. S-a procedat la urmărirea autovehiculului, la un moment dat acesta a oprit pentru scurt timp, acroşând autospeciala de poliţie iar apoi continuându-şi deplasarea. Întrucât acesta se deplasa spre judeţul Botoşani, poliţiştii din cadrul secţiei 3 Popricani au procedat la informarea colegilor din cadrul acestui inspectorat de Poliţie, care au preluat urmărirea, intervenind de îndată”, a precizat Anca Vîjiac, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Iaşi.

Individul a apăsat pedala de acceleraţie, a lovit cu maşina sa un echipaj de Poliţie şi a plecat înspre judeţul Botoşani. Acolo, a fost urmărit cu viteză de mai multe maşini de Poliţie. La un moment dat, agenţii au tras mai multe focuri de armă, unul dintre acestea rănindu-l pe individ. Marius Vântu a pierdut controlul volanului şi maşina sa a ajuns pe marginea drumului. Un echipaj medical a fost chemat la faţa locului, dar nu l-au mai putut salva. Modul în care poliţiştii au intervenit este investigat în prezent de Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani.

Ce spune Sindicatul Europol

Sindicaliștii de la Europol susțin că polițiștii care au tras în Botoșani 17 focuri de armă pentru prinderea unui șofer care nu a oprit la semnalele Poliției au acționat ireproșabil. Șoferul a suferit mai multe leziuni și a murit la scurt timp.

Potrivit sindicaliștilor de la Europol, polițiștii Secției 3 Popricani, din județul Iași, au fost sesizați prin trei apeluri 112 despre un șofer care s-ar afla sub influența băuturilor alcoolice.

Șoferul nu a oprit la semnalele polițiștilor și a reușit să spargă mai multe baraje, punând astfel în pericol viața agenților, susțin sindicaliștii. Aceștia spun că pe raza județului Botoșani șoferul a pierdut controlul autoturismului și a ieșit de pe carosabil.

S-au tras 17 focuri de armă în plan vertical, dar și în direcția pneurilor. Pericolul reprezentat de șoferul fugar a fost unul deosebit, prin maniera agresivă și riscantă în care conducea autoturismul. În urma impactului, șoferul a suferit mai multe vătămări și la scurt timp aceasta a decedat. Nu avem mai multe detalii la acest moment, însă modul de acțiune al polițiștilor a fost ireproșabil”, au transmis reprezentanții sindicatului.

Potrivit IPJ Botoșani, cercetările în acest caz vor fi preluate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani.