• Avionul MiG-21 pilotat de Andrei Criste s-a prăbușit marți lângă Reghin
  • Andrei Criste are 37 de ani și s-a născut la Cluj
  • A urmat cursurile Academiei Forțelor Aeriene de la Atena, iar în 2008 s-a întors în țară

Andrei Criste este pilotul care se afla la manșa avionului prăbușit marți după-amiaza. Este din Cluj și are 37 de ani. A absolvit Liceul Militar din Câmpulung Molodvenesc, iar prin clasa a XI-a s-a hotărât că vrea să devină pilot, scrie Adevărul.

A susținut testele de aptitudini necesare pentru cei care vor să intre în Forțele Aeriene în clasa a XII-a și le-a trecut fără dificultăți. Voia să studieze la Academia „Henry Coandă” de la Brașov, însă a aflat între timp de o instituție similară din Grecia și a aplicat acolo. Astfel, a ajuns să fie student la Atena, unde a învățat greaca de la zero. „După două-trei luni ajunsesem să înţeleg ce se vorbeşte în jurul meu, iar după ce am terminat cursul de limba greacă am pus dicţionarele la păstrare. Nu am mai avut nevoie să le deschid”, a spus Andrei Criste.

A învățat patru ani la Academia Forțelor Aeriene de la Atena, unde se mai afla un singur student român, mai mare. Barierele lingvistice nu l-au împiedicat să se formeze ca pilot militar. A acumulat 170 de ore de zbor pe avioane apropiate ca performanţe de cele folosite pentru şcoală în România. În anul 2008 s-a întors în țară, apoi a continuat să învețe la Școala de Aplicație de la Boboc.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Locotenent-comandorul Andrei Criste are o experiență de 600 ore de zbor pe aeronave supersonice, fiind certificat ca pilot operațional pe aeronave MiG-21 LanceR.

Avionul MiG-21 pilotat de Andrei Criste s-a prăbușit marți lângă Reghin. Pilotul a fost preluat de un elicopter SMURD și se află în stare stabilă.