• Cazul este cercetat de Parchetul Militar, iar circumstanțele accidentului vor fi investigate de o comisie numită de șeful Statului Major al Apărării
  • Pilotul va fi trasnferat la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central din București
  • Fost pilot: Sunt trei posibile cauze: condițiile meteo, ceva legat de starea avionului sau o eroare de pilotaj

UPDATE 20.40 Pilotul avionului care s-a prăbușit în județul Mureș a fost transferat la un spital din București

Pilotul avionului militar care s-a prăbușit în apropierea orașului Reghin a fost transferat la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central din București. Medicii de la Spitalul Județean de Urgență din Tg.Mureș au aprobat transferul care s-a realizat cu o aeronavă a Forțelor Aeriene Române.

Potrivit autorităților județene mureșene, starea locotenent-comandorului Andrei Criste este stabilă, ceea ce a permis transferul la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central din București. Transferul a fost făcut marți seara

UPDATE 17.20 MApN anunță că pilotul va fi transferat la Spitalul Militar din București

Starea de sănătate a locotenent-comandorului Andrei Criste, care s-a catapultat marți este stabilă, anunță MApN.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Ofițerul este, în prezent, internat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, unde a fost evaluat de o echipă medicală, care a constatat că viața sa nu este în pericol și a autorizat transferul pacientului, la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central din București, pentru tratament de specialitate și recuperare. Transferul va fi realizat în cursul acestei seri, cu o aeronavă C-130 Hercules a Forțelor Aeriene Române”, conform oficialilor Ministerului Apărării.

Locotenent-comandorul Andrei Criste este pilot militar din anul 2008 și are o experiență de 600 ore de zbor pe aeronave supersonice, fiind certificat ca pilot operațional pe aeronave MiG-21 LanceR, conform sursei citate.

Aeronava implicată în incidentul aviatic decolase în jurul orei 14.00 de pe baza aeriană din Câmpia Turzii, pentru a executa un zbor de instrucție împreună cu alte două aeronave de același tip.

„În timpul executării misiunii, pilotul a raportat că se află într-o situație de urgență și s-a catapultat, aeronava prăbușindu-se în zona localității Dedrad, județul Mureș, în afara ariilor locuite. Celelalte două aeronave au revenit în bază, în siguranță, în jurul orei 15.00”, potrivit sursei citate.

Cazul este cercetat de Parchetul Militar, iar circumstanțele accidentului vor fi investigate de o comisie numită de șeful Statului Major al Apărării. De asemenea, în conformitate cu procedurile-standard, au fost sistate zborurile de instrucţie cu acest tip de aeronavă până la finalizarea anchetei de specialitate.

UPDATE 16.20. Prăbușirea avionului, surprinsă de localnici

UPDATE 16.15. Cine este pilotul care se afla la manșa MiG-ului

Criste Andrei este pilotul care se afla la manșa avionului prăbușit marți după-amiaza. Este din Cluj și are 37 de ani.

UPDATE 16.00. Pilotul a fost preluat de un elicopter SMURD

Pilotul a fost preluat de elicopterul SMURD, care se află în aceste momente în zbor către un spital din municipiul Târgu Mureş”, conform Inspectoratului General al Aviaţiei din MAI. 

UPDATE 15.45. Presa locală transmite primele imagini de la locul accidentului

UPDATE 15.30. Procurorii au deschis o anchetă

Parchetul Militar Cluj Napoca a deschis o anchetă. Procurorul se îndreaptă către locul accidentului.

UPDATE 15 25: Daniel Anghel: Nu ar trebui să fie o problemă găsirea cutiei negre

„Va dura o perioadă până la care se va face evaluarea. Ar trebui să nu fie o problemă să fie găsită cutia neagră”, a spus purtătorul de cuvânt al MApN, Daniel Anghel, la Aleph News.

UPDATE 15.25: G-ral. Virgil Ristea, fost pilot: Sunt trei posibile cauze

Sunt trei posibile cauze: condițiile meteo, ceva legat de starea avionului sau o eroare de pilotaj. Sunt cele trei posibilități în acest moment. Eroarea de pilotaj poate rezulta din forțarea unei manete. Acest lucru se întâmplă în acrobație, de exemplu”, a spus generalul Virgil Ristea, la Aleph News.

UPDATE 15.20 O comisie se va deplasa la locul prăbușirii

Ministerul Apărării Naționale anunță, pe Facebook, că o comisie numită la nivelul Statului Major al Forțelor Aeriene se va deplasa de urgență la locul prăbușirii pentru investigarea evenimentului.

„Aeronavă MiG 21 LanceR prăbușită în județul Mureș

Pilotul a reușit să execute manevra de catapultare și este în stare stabilă, conștient și cooperant cu echipele de intervenție ajunse la fața locului.O aeronavă MiG 21 LanceR din cadrul Bazei 71 Aeriană Cîmpia Turzii, care efectua un zbor de instrucție, s-a prăbușit marți, 20 aprilie, în jurul orei 14.30, la în apropierea localității Dedrad, județul Mureș, într-o zonă nelocuită.

Conducerea bazei aeriene a pus în aplicare de urgență planul de intervenție în astfel de situații, iar o comisie numită la nivelul Statului Major al Forțelor Aeriene se va deplasa de urgență la locul prăbușirii pentru investigarea evenimentului.”, conform anunțului MApN.

UPDATE 15.15. Constantin Spînu: „Pilotul e în stare bună”

„Informațiile sunt în dinamică. Pilotul este în stare bună, cooperant, starea lui este stabilă, din datele pe care le avem. E mult prea devreme să discutăm despre posibilele cauze. Aeronava este una de antrenament.

Se vor desfășura activități serioase de verificare”, a spus Constantin Spînu, reprezentant MApN, în direct la Aleph News.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Un avion de tipul MIG al MApN s-a prăbușit în județul Mureș. Pilotul a reușit să execute manevra de catapultare.

Reprezentanții MApN au confirmat, pentru Agenția Mediafax, că pilotul a supraviețuit și este conștient.

Accidentul s-a produs marți, în jurul orei 14.30. Avionul a plecat de la Baza Aeriană 71 Câmpia Turzii.

Avioanele care decolează au toate verificările făcute, sunt pregătite pentru zbor, altfel nu pot decola”, a explicat reprezentantul MApN.

Potrivit Inspectoratului General de Aviație, un elicopter medical a plecat de la Târgu Mureș pe direcția Deda, pentru a prelua pilotul rănit în accident.

Acesta ar urma să fie transportat la spitalul din Târgu Mureș.

Cauzele accidentului urmează să fie stabilite de specialiști.

Lista accidentelor în care au fost implicate avioane MiG 21

Mediafax prezintă o cronologie a accidentelor în care au fost implicate aeronave de tip MiG din dotarea Forţelor Aeriene Române

– 2 martie 1994 – Un avion MiG 29 s-a prăbuşit la aeroportul militar Mihail Kogălniceanu, în timpul unui zbor de antrenament. Pilotul şi-a pierdut viaţa, iar aeronava a fost distrusă.

– 10 martie 1994 – Unei aeronave MiG 23, cu dublă comandă, în timpul apropierii de aerodrom pentru aterizare, i s-a oprit motorul la înălţimea de 400 m de sol şi la aproximativ 8 km faţă de pista de decolare-aterizare. Aeronava aparţinea unităţii de aviaţie din Timişoara. Piloţii s-au salvat prin catapultare.

– 18 mai 1994 – Un avion MiG 21 s-a prăbuşit în timpul unui zbor de antrenament. În urma accidentului, pilotul a murit, iar avionul, aparţinând unităţii de aviaţie militară din Timişoara, a fost distrus.

– 9 august 1994 – Un MiG-23 s-a prăbuşit în timp ce încerca să aterizeze pe aeroportul militar din localitatea Mihail Kogălniceanu. Pilotul s-a catapultat.