• Prim-ministrul britanic Liz Truss a demisionat joi, punând capăt unui mandat scurt de 44 de zile, afectat de haosul mini-bugetului, turbulențe economice și lupte politice interne.
  • Truss a declarat că va rămâne în funcție ca prim-ministru interimar până la desemnarea unui succesor, fiind de așteptat ca o competiție pentru ocuparea funcției de lider să aibă loc în cursul săptămânii viitoare.
  • Rishi Sunak, Penny Mordaunt și chiar fostul prim-ministru Boris Johnson se numără printre candidații potențiali pentru a o înlocui pe Truss.

O nouă competiție pentru conducerea partidului va avea loc în decurs de o săptămână, a declarat Liz Truss în discursul de demisie susținut joi în fața Downing Street.

Graham Brady, oficialul conservator responsabil de acest proces, a anunțat că candidații care o vor înlocui pe Truss vor avea nevoie de cel puțin 100 de nominalizări din partea parlamentarilor conservatori.

Dacă mai mulți candidați ating acest prag, aceștia vor fi supuși votului membrilor conservatori printr-un scrutin online, urmând ca noul prim-ministru să fie anunțat vineri, 28 octombrie. Acesta va fi al cincilea prim-ministru conservator în puțin peste șase ani – și al treilea în această legislatură.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
JOE BIDEN TESTEAZĂ CHATGPT
ZHANG INTRĂ ÎN ÎNCHISOARE PENTRU POSTĂRI
MUZICA REVINE PE TIKTOK
,,PLASTICUL VIU” TE SCAPĂ DE POLUARE

Rishi Sunak, Penny Mordaunt și chiar fostul prim-ministru Boris Johnson se numără printre candidații potențiali pentru a o înlocui pe Truss.

Rishi Sunak, fostul ministru de finanțe al Marii Britanii și principalul adversar al lui Truss în cursa pentru șefia Partidului Conservator din acest an, este văzut acum ca favorit pentru a o înlocui. În vârstă de 42 de ani, cel căruia i se atribuie meritul de a fi condus economia Marii Britanii în perioada de apogeu a pandemiei COVID-19, este considerat de susținători ca fiind bine plasat pentru a conduce țara prin criza din ce în ce mai gravă a costului vieții.

Fostul ministru al Apărării Penny Mordaunt a ieșit în evidență în timpul cursei pentru conducerea partidului din vară, înainte de a termina pe locul trei, după Truss și Sunak. Privită în general ca un candidat de consens, Mordaunt a fost a doua după Sunak în votul deputaților până în ultima rundă a cursei, iar de atunci a menținut legăturile cu deputații conservatori în actualul său rol de lider al Camerei Comunelor.

În ciuda faptului că a fost înlăturat din funcție în urmă cu doar trei luni, unii parlamentari conservatori au sugerat că fostul premier Boris Johnson ar putea reveni în fruntea guvernului. Fostul ministru al culturii și aliat apropiat al lui Johnson, Nadine Dorries, a scris joi pe Twitter că acesta este singurul parlamentar cu un mandat din partea membrilor de partid și a publicului britanic, după ce a câștigat alegerile generale din 2019.