• Talibanii au fost eliminaţi de la putere în Afganistan de către forţele conduse de SUA în 2001.
  • Talibanii, sau „studenţii” în limba paştună, au apărut la începutul anilor 1990 în nordul Pakistanului.
  • Talibanii au introdus sau au susţinut, de asemenea, pedepse în conformitate cu interpretarea lor strictă a legii Sharia.

Talibanii au fost eliminaţi de la putere în Afganistan de către forţele conduse de SUA în 2001, dar grupul a preluat din nou controlul asupra ţării în urma unei ofensive rapide. Capitala, Kabul, a fost ultimul oraş important care a căzut sub ofensiva care a început în urmă cu câteva luni, dar s-a accelerat pe măsură ce islamiştii au câştigat controlul asupra teritoriilor, scrie BBC, preluat de Ziarul Financiar.

Gruparea a intrat în discuţii directe cu SUA în 2018. În februarie 2020, cele două părţi au încheiat un acord de pace care a angajat SUA să se retragă şi talibanii să prevină atacurile asupra forţelor SUA. Printre alte promisiuni se numărau nepermiterea al-Qaeda sau a altor militanţi să opereze în zonele pe care le controlează talibanii şi continuarea negocierilor de pace în Afganistan.

Dar în anul care a urmat, talibanii au continuat să vizeze forţele de securitate afgane şi civilii, avansând rapid în întreaga ţară.

Recomandări

ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
TRUMP AMENINȚĂ PANAMA
FRANȚA ȚINE DOLIU

Ascensiunea la putere

Talibanii, sau „studenţii” în limba paştună, au apărut la începutul anilor 1990 în nordul Pakistanului după retragerea trupelor sovietice din Afganistan. Se crede că mişcarea predominant paştună a apărut pentru prima dată în seminariile religioase – majoritatea plătite din bani din Arabia Saudită – care predicau o formă dură a islamului sunnit.

Făgăduinţa făcută de talibani – în zonele paştune care se întind în Pakistan şi Afganistan – a fost aceea de a restabili pacea şi securitatea şi de a-şi aplica propria versiune dură a Shariei, sau a legii islamice, odată la putere.

Din sud-vestul Afganistanului, talibanii şi-au extins rapid influenţa. În septembrie 1995 au capturat provincia Herat, la graniţa cu Iranul, şi exact un an mai târziu au capturat capitala afgană, Kabul, răsturnând regimul preşedintelui Burhanuddin Rabbani – unul dintre părinţii fondatori ai mujahidinilor afgani care au rezistat ocupaţiei sovietice. Până în 1998, talibanii deţineau controlul asupra a aproape 90% din Afganistan.

Afganii au întâmpinat în general bine talibanii când au apărut pentru prima dată pe scenă. Popularitatea lor timpurie s-a datorat în mare măsură succesului lor de a elimina corupţia, de a reduce nelegiuirea şi de a face drumurile şi zonele aflate sub controlul lor în siguranţă pentru ca comerţul să înflorească.

Dar talibanii au introdus sau au susţinut, de asemenea, pedepse în conformitate cu interpretarea lor strictă a legii Sharia – cum ar fi execuţiile publice ale criminalilor condamnaţi şi adulterilor şi amputări pentru cei găsiţi vinovaţi de furt. Bărbaţilor li se cerea să crească barbă, iar femeile trebuiau să poarte burka care acoperă totul.

Talibanii au interzis, de asemenea, televiziunea, muzica şi cinematograful şi a dezaprobat faptul că fetele de 10 ani şi peste merg la şcoală. Aceştia au fost acuzaţi de diferite drepturi ale omului şi abuzuri culturale. Un exemplu notoriu a fost în 2001, când talibanii au continuat distrugerea celebrelor statui Buddha Bamiyan din centrul Afganistanului, în ciuda indignării internaţionale.

Pakistanul a fost, de asemenea, una dintre singurele trei ţări, alături de Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, care au recunoscut talibanii când erau la putere în Afganistan. A fost, de asemenea, ultima ţară care a rupt legăturile diplomatice cu grupul.

La un moment dat, talibanii au ameninţat că vor destabiliza Pakistanul din zonele pe care le controlau în nord-vest. Unul dintre cele mai cunoscute şi condamnate la nivel internaţional dintre toate atacurile talibane din Pakistan a avut loc în octombrie 2012, când eleva Malala Yousafzai a fost împuşcată în drum spre casă, în oraşul Mingora.

„Sanctuarul” Al-Qaeda

Talibanii din Afganistan au intrat în atenţia lumii în urma atacurilor de la World Trade Center din 11 septembrie 2001 din New York. Talibanii au fost acuzaţi că au oferit un sanctuar pentru primii suspecţi – Osama Bin Laden şi mişcarea sa al-Qaeda.

La 7 octombrie 2001, o coaliţie militară condusă de SUA a lansat atacuri în Afganistan şi, până în prima săptămână a lunii decembrie, regimul taliban se prăbuşise. Liderul grupului de atunci, Mullah Mohammad Omar, şi alte personalităţi de rang înalt, inclusiv Bin Laden, au evitat capturarea în ciuda uneia dintre cele mai mari vânătoare de oameni din lume.

Se pare că mulţi lideri talibani înalţi s-au refugiat în oraşul pakistanez Quetta, de unde i-au îndrumat pe talibani. Dar existenţa a ceea ce a fost supranumit „Quetta Shura” a fost negată de Islamabad, capitala Pakistanului.

În ciuda unui număr tot mai mare de trupe străine, talibanii şi-au recăpătat puterile treptat şi apoi şi-au extins influenţa în Afganistan, iar violenţa din ţară a revenit la niveluri nevăzute din 2001.

Speranţele unei păci negociate au apărut în 2013, când talibanii au anunţat planurile de a deschide un birou în Qatar. Dar neîncrederea din toate părţile a rămas mare şi violenţa a continuat.

În august 2015, talibanii au recunoscut că au acoperit moartea lui Mullah Omar – se pare că a avut probleme de sănătate la un spital din Pakistan – de mai bine de doi ani. Luna următoare, grupul a declarat că a lăsat deoparte săptămâni de lupte şi s-a adunat în jurul unui nou lider sub forma Mullah Mansour, care fusese adjunct al Mullah Omar.

În acelaşi timp, talibanii au preluat controlul asupra unei capitale de provincie pentru prima dată de la înfrângerea lor în 2001, preluând controlul asupra oraşului Kunduz, important din punct de vedere strategic.

Mullah Mansour a fost ucis într-un atac cu drone de către armata americană în mai 2016 şi înlocuit de adjunctul său Mawlawi Hibatullah Akhundzada, care rămâne în controlul grupului.

Preluarea puterii

În anul care a urmat acordului de pace dintre SUA şi talibani din februarie 2020 – care a fost punctul culminant al unei lungi perioade de discuţii directe – talibanii au părut să-şi schimbe tactica de la atacuri complexe în oraşe şi avanposturi militare la un val de asasinate ţintite care au terorizat Civili afgani.

Alegerea ţintelor – jurnalişti, judecători, activişti pentru pace, femei în poziţii de putere – a sugerat că talibanii nu şi-au schimbat ideologia extremistă, ci doar strategia.

În ciuda îngrijorărilor grave ale oficialităţilor afgane cu privire la vulnerabilitatea guvernului faţă de talibani fără sprijin internaţional, noul preşedinte american, Joe Biden, a anunţat în aprilie 2021 că toate forţele americane vor părăsi ţara până la 11 septembrie – două decenii de la căderea World Trade Center.

După ce a supravieţuit unei superputeri prin două decenii de război, talibanii au început să pună mâna pe zone întinse de teritoriu, înainte de a răsturna încă o dată un guvern la Kabul în urma retragerii unei puteri străine.

Au traversat Afganistanul în doar 10 zile, luând prima capitală de provincie pe 6 august. Până la 15 august, se aflau la porţile Kabulului.

Avansul lor fulgerător a determinat zeci de mii de oameni să-şi părăsească casele, mulţi ajungând în capitala afgană, alţii îndreptându-se spre ţările vecine.

Revenirea talibanilor la guvernare pune capăt la aproape 20 de ani de prezenţă a unei coaliţii conduse de SUA în ţară.