Cioloş, despre guvernul Ciucă: Un semnal deloc bun, o capitulare a politicului

Dacian Ciolos Sursa foto: Mediafax Foto
  • Preşedintele USR spune că semnalul dat prin desemnarea lui Nicolae Ciucă în fruntea guvernului nu este unul bun, ci o capitulare a politicului.
  • „Vine cu acest sentiment că trebuie să vină Armata să ne scoată”, spune Dacian Cioloș.

Dacian Cioloş a declarat, joi, în conferinţă de presă că s-ar putea forma rapid un guvern PNL – USR – UDMR însă, „decizia e la PNL” şi PNL va trebui să şi-o asume.

„Dacă USR nu este la guvernare, evident e în opoziţie Ştim că există intenţia de a forma un guvern minoritar. (…) Pare să existe deja o înţelegere între PNL şi PSD cu care se simt confortabil şi unii şi alţii. (…) Vom veni chiar noi cu măsuri legislative care să pună în aplicare PNRR. România are în continuare nevoie de reforme. Vorbim de un guvern minoritar pentru a cărui instalare nu am fost solicitaţi”, a declarat Dacian Cioloş.

Întrebat cum vede numirea unui militar în fruntea guvernului, Dacian Cioloş a spus că semnaul „nu e deloc bun”.

„Nu e un semnal deloc bun din punctul meu de vedere. Noi am mai avut decizia de a militariza campania de vaccinare, care a fost şi este condusă de un ofiţer de armată şi am văzut rezultatul. Practic campania de vaccinare a fost luată de la Ministerul Sănătăţii, dusă la premier şi militarizată. Acum venim cu o propunere de premier fost militar. Nu suntem confortabili cu această poziţie şi este cumva şi o capitulare a politicului. Noi am mers cu o asumare politică a unui guvern minoritar, cu un preşedinte de partid candidat de premier”, a mai spus preşedintele USR.

Acesta atrage atenţia că nu se vede o asumare politică din partea PNL, „ci vedem o asumare a unui om care vine din armată şi care chiar dacă e civil acum sau e în rezervă vine cu acest sentiment că trebuie să vină armata să ne scoată din situaţia asta dificilă pentru că noi nu putem”.

Cioloş spune că semnaul este „foarte prost în privinţa îcrederii pe care noi o aşteptăm ca cetăţenii să o aibă faţă de politică şi politicieni”.

Dimineață, Cioloș afirma că nu respinge categoric ideea, răspunzând: „Nu respingem, pentru că România are nevoie de un Guvern cât mai repede, dar încă o dată, de un guvern susţinut de o majoritate”.