Petrolier sub pavilion sud-coreean, confiscat de Iran. Seul cere eliberarea

Cisterna sub pavilion sud-coreean, confiscată de Iran. Seul cere eliberarea

Corpul de gardă revoluționar iranian a confiscat un petrolier cu pavilion sud-coreean și i-a reținut echipajul, scrie presa iraniană. Informațiile apar în contextul tensiunilor dintre Teheran și Seul, cauzate de fondurile iraniene înghețate în băncile sud-coreene din cauza sancțiunilor SUA, potrivit Reuters.

Seul a confirmat confiscarea unui petrolier sud-coreean de către autoritățile iraniene în apele din largul Omanului și a cerut eliberarea imediată a acestuia.

Mai multe mass-media iraniene, inclusiv televiziunea de stat, au declarat că marina de gardă a capturat nava pentru că a poluat Golful cu substanțe chimice.

„Potrivit primelor rapoarte ale oficialilor locali, este pur și simplu o chestiune tehnică, iar nava a fost dusă la țărm pentru a polua marea”, a declarat la televiziunea de stat, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Iranului, Saeed Khatibzadeh.

Agenția de știri semi-oficială Tasnim a publicat imagini care prezintă bărcile cu viteză ale gărzilor care escortează cisterna HANKUK CHEMI, despre care a spus că transportă 7.200 de tone de etanol.

Membrii echipajului reținuți includeau cetățeni din Coreea de Sud, Indonezia, Vietnam și Myanmar.

Televiziunea de stat iraniană a declarat că petrolierul era ținut în portul iranian Bandar Abbas. Nava avea 20 de membri ai echipajului, potrivit ministerului de externe al Coreei de Sud.

Departamentul de Stat al SUA a cerut Iranului să elibereze imediat petrolierul.

„Regimul continuă să amenințe drepturile și libertățile de navigație în Golful Persic ca parte a unei încercări clare de a șantaja comunitatea internațională pentru a ameliora presiunea sancțiunilor”, a spus un reprezentant al Departamentului de Stat.

Flota a cincea a Marinei SUA, cu sediul în Bahrain, a luat cunoștință de incident și monitorizează situația, a declarat purtătorul de cuvânt Rebecca Rebarich pentru Reuters.

Incidentul vine înaintea unei vizite așteptate a ministrului adjunct de externe al Coreei de Sud la Teheran.

Khatibzadeh a declarat că vizita va avea loc în zilele următoare, timp în care oficialii vor discuta despre cererea Iranului adresată Coreei de Sud, în vederea eliberării celor 7 miliarde de dolari în fonduri înghețate în băncile sud-coreene din cauza sancțiunilor SUA.

Statele Unite au reintrodus sancțiunile asupra Iranului în 2018 după ce Washingtonul s-a retras din acordul nuclear de la Teheran din 2015 în care era parte, alături de alte șase puteri majore. Conform acestei înțelegeri, Iranul a fost de acord să-și reducă activitatea nucleară în schimbul ridicării sancțiunilor, dar acordul a fost încălcat frecvent.

Exit mobile version