• OUG-ul prin care va fi amânată creşterea alocaţiilor pentru copii asigură majorarea acestora cu 20% în 2021.
  • Premierul Florin Cîțu spune că alocațiile pot fi crescute mult mai mult, dar totul depinde de evoluția economiei.
  • Cîțu: Creşteri ad-hoc din pix putem să facem toţi, dar ele nu sunt sustenabile.

Florin Cîțu, premierul României, a afirmat că Ordonanţa de Urgenţă prin care va fi amânată creşterea alocaţiilor pentru copii asigură majorarea acestora cu 20% în 2021.

Prim-ministrul a mai precizat că alocațiile pot fi crescute mult mai mult, dar totul depinde de evoluția economiei, căci aceste majorări nu mai trebuie făcute „din pix”.

„Legea iniţială spunea că se vor dubla alocaţiile. Dacă d-voastră luaţi exact creşterea celor 5 etape cu câte 20% veţi vedea că se duc către dublare. Deci acest 20% este exact ceea ce am spus la început. Dar eu am spus că este doar un pas. Nu trebuie să ne oprim doar la a dubla, se pot tripla, pot creşte de mai multe ori. Totul depinde de veniturile României. (…) Altfel doar creşteri ad-hoc din pix putem să facem toţi, dar ele nu sunt sustenabile”, a mai declarat Cîțu.

Recomandări

CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
SWIFT ÎNDEAMNĂ LA VOT
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
AI GRIJĂ DE COPIL
CE VA FACE TRUMP?

Cîțu ar lua în calcul și varianta UDMR

Florin Cîțu a vorbit și despre varianta potrivit căreia Guvernul vrea să amâne dublarea alocaţiilor pentru 2023, în loc de iulie 2022, cum prevede calendarul iniţial.

„Nu. Această Ordonanţă asigură că alocaţiile cresc cu 20% în 2021. Pentru ceea ce se întâmplă în viitor, avem tot timpul anul acesta, împreună în Coaliţie, să venim cu un plan care să arate o creştere anuală a alocaţiilor. Vrem să legăm alocaţiile de venituri, dacă se poate, într-o formulă în care toată lumea să beneficieze de creşterea economică. Este o propunere a colegilor de la UDMR, să legăm (n.r. alocaţia) de venitul personal, este interesantă, ne uităm la ea, putem să avem o formulă care leagă dinamica alocaţiilor de dinamica creşterii economice – iarăşi este o propunere. Pe aceste decizii le vom lua. Vreau să beneficiem cu toţii de creşterea economică”, a adăugat șeful Executivului.

Mai mult, Cîțu nu a putut spune concret ce alocaţii se vor da în ianuarie 2022: „Concret vă voi spune când vom avea legea bugetului pe anul 2022 şi o decizie luată în Coaliţie pentru următorii ani şi atunci veţi putea calcula şi 2022 si 2023 si 2024, bineînţeles pe anumite scenarii de creştere economică”.