Premierul Florin Cîţu spune că îi înţelege de minerii care protestează şi caută soluţii, dar soluţia aleasă de aceştia nu rezolvă problemele. El acuză că unii politicieni încearcă să profite de pe urma protestului minerilor şi transmite şi un mesaj: „Nicio mineriadă nu se va întâmpla în mandatul meu”.

„Îi înţeleg, ştiu că trec printr-o perioadă dificilă, nu cred că soluţia aleasă este una care rezolvă problemele. Acest guvern a arătat foarte clar şi anul trecut, şi anul acesta că salariile au fost plătite la timp, am găsit soluţii şi pentru următoarele trei luni. În acelaşi timp, cred că trebuie să ne uităm la întreaga imagine a economiei. În 2020, când au fost plătite toate salariile şi ale minerilor, în România au fost 1,4 milioane de oameni în şomaj tehnic, pentru că trecem prin cea mai mare criză de sănătate. Nu mi se pare normal ce se întâmplă”, spune Florin Cîţu.

Prim-ministrul acuză că unii politicieni încearcă să profite de pe urma protestului minerilor.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

„Se pare că sunt foarte mulţi politicieni care profită, aşa cum au profitat şi alţi politicieni, tot din aceeaşi categorie, de pe urma acestei categorii sociale. Ţineţi minte ce s-a întâmplat în anii 90. Eu pot să le spun românilor şi bucureştenilor: Nu voi permitre niciodată să se întâmple ce s-a întâmplat în mandatul lui Iliescu şi al altor socialişti. Nicio mineriadă nu se va întâmpla în mandatul meu”, avertizează premierul

Minerii de la exploatările de cărbune Livezeni, Vulcan şi Lupeni protestează de câteva zile pentru că nu au primit salariile. Lefurile minerilor din Valea Jiului ar fi trebuit plătite în 15 a lunii, însă conducerea CEH a anunţat că acestea vor fi plătite până în data de 26 februarie.

În acest tablou tensionat, numărul doi din Comisia Europeană a dat un verdict dur, la ZF Power Summit.

Frans Timmermans, vicepreședinte executiv Comisia Europeană: „Ca nepot al unui miner, trebuie să fiu brutal de sincer: cărbunele nu are niciun viitor. Și de ce are industria minieră din Europa probleme? Din motive pur economice. Nu mai există cerere pentru cărbune. Sunt subvenţii de miliarde de euro alocate acestei industrii, subvenții care ar putea fi investite pentru viitorul celor care lucrează în această industrie. Asta ca să nu mai vorbesc despre emisiile de dioxid de carbon. Dar dacă adaugi și asta, la situația economică și așa dificilă, trebuie să fii sincer și să admiți că nu industria cărbunelui nu are niciun viitor. Dar oamenii care lucrează în această industrie au un viitor.”