• Pe 15 martie, protestatarii din Belgrad au auzit un sunet puternic, generând speculații că o armă sonică a fost folosită pentru a dispersa mitingul.
  • Autoritățile au confirmat achiziționarea unui LRAD din SUA, dar au negat utilizarea acestuia.
  • Anchetele internaționale sunt în desfășurare pentru a clarifica incidentul.

Pe 15 martie, în timpul unui protest anti-guvernamental din Belgrad, mulțimea a fost surprinsă de un sunet puternic, care a stârnit speculații legate de utilizarea unei arme sonice pentru a dispersa participanții, scrie Reuters.

Mulțimea adunată pe una dintre principalele bulevarde ale capitalei sârbe s-a împărțit brusc, îndreptându-se spre trotuare. Stefan, un student, a povestit despre un „tremur”, urmat de un „sunet puternic” și o senzație că ceva se apropie rapid de mulțime. O altă studentă, Dragica, a simțit „o undă care a trecut prin noi”.

„Oamenii se simțeau slăbiți și unii au căzut”, a spus avocatul Bozo Prelevic, fost ministru al interiorului.

Recomandări

UCRAINA LUPTĂ ÎN KURSK
LOCUL ODIHNEI VEȘNICE
TRAGEDIE LA FESTIVAL
RESTRICȚII ÎN CAPITALĂ
CE S-A DISCUTAT LA ROMA?
AUTOCRITICA TE DISTRUGE

Sunetul a durat doar câteva secunde.

Însă speculațiile conform cărora o armă sonică ar fi fost folosită ilegal pentru a dispersa mitingul au dominat titlurile din presă, emisiunile de talk-show și rețelele sociale. Președintele Aleksandar Vučić, deja confruntat cu cele mai mari proteste civile din ultimele decenii, se află sub presiune să explice acest incident.

Armele sonice utilizează sunetul extrem pentru a incapacita țintele. Acestea pot afecta auzul, pot cauza dureri de cap și greață, iar utilizarea lor este ilegală în Serbia.

Autoritățile au negat că ar deține astfel de dispozitive, până când ministrul de Interne Ivica Dačić a recunoscut că poliția a achiziționat dispozitive Long-Range Acoustic Device (LRAD) – utilizate de autoritățile din Statele Unite, Australia, Grecia și Japonia – din SUA în 2021.

Ulterior, poliția Serbiei, agenția de securitate și informații BIA și armata au negat că le-ar fi folosit vreodată în public.

Vučić a spus sâmbătă că Rusia a trimis experți de la serviciul său de informații FSB pentru a investiga la cererea Belgradului, iar luni a spus că anchetatori FBI vor ajunge în câteva zile. Departamentul de Justiție al SUA nu a răspuns la solicitările de comentarii.

Fundația Omega, o organizație de apărarea drepturilor omului, a declarat că fotografiile și mărturiile pe care le-au examinat și materialele audiovideo obținute de Reuters nu erau concludente, dar sugerau că ar fi fost folosit un LRAD.

„Nu am mai întâlnit vreodată un efect ca acesta. A fost atât de distinctiv”, a spus cercetătorul Fundației Omega, Neil Corney.

Organizația Earshot, care se specializează în investigații audio și care a analizat și ea filmările, a spus că sunetul ar fi putut proveni de la o armă cu inele vortex, o armă experimentală non-letala pentru controlul mulțimilor, care utilizează vortexuri de aer sau gaze de înaltă energie în formă de inel. Totuși, mai era nevoie de cercetări suplimentare.

Cu toate acestea, Genasys, compania americană care produce LRAD, a spus că dovezile audio și video „nu susțin utilizarea unui LRAD”.

Protestatarii se adunaseră pentru a aduce un omagiu celor 15 persoane care au murit în urma prăbușirii acoperișului unei stații de tren în noiembrie în orașul Novi Sad.

Această tragedie, care este considerată de mulți o consecință a corupției guvernamentale și a construcției de proastă calitate, a determinat sute de mii de persoane să iasă în stradă și a forțat demisia prim-ministrului Miloš Vučević, continuând să pună presiune asupra lui Vučić.

Geolocalizarea videoclipurilor sugerează că unda sonoră a călătorit pe mai mult de 500 de metri pe strada Kralja Milana.

„Strada s-a golit… ca în momentul în care Moise a despicat Marea Roșie”, a spus Zoran Radovanović, un epidemiolog care se afla în mulțime.

Citește și