• Balonul a fost capabil să transmită informații înapoi la Beijing în timp real.
  • Există informații pe care balonul a reușit să le adune și despre care SUA încă nu știu.
  • Balonul a intrat pentru prima dată în spațiul aerian al SUA deasupra Alaskăi la sfârșitul lunii ianuarie.

Balonul a fost capabil să transmită informații înapoi la Beijing în timp real, a spus sursa, iar guvernul american încă nu știe cu siguranță dacă guvernul chinez a putut șterge datele balonului pe măsură ce le primea. Acest lucru ridică întrebări cu privire la faptul că există informații pe care balonul a reușit să le adune și despre care SUA încă nu știu.

Cu toate acestea, comunitatea serviciilor de informații nu a fost prea îngrijorată de informațiile pe care balonul a reușit să le culeagă, a declarat persoana în cauză, deoarece acestea nu sunt mult mai sofisticate decât cele pe care sateliții chinezi le pot culege atunci când orbitează deasupra unor locații similare.

De asemenea, SUA știau care va fi traseul balonului și au putut să protejeze siturile sensibile și să cenzureze unele semnale înainte ca balonul să le poată capta, au declarat oficialii.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
O LUNĂ DE SCHENGEN

După cum a relatat CNN, comunitatea de informații americană a dezvoltat anul trecut o metodă de urmărire a ceea ce spune că este o flotă de astfel de baloane chinezești care operează pe tot globul, controlate de armata chineză.

FBI încă examinează balonul, dar până acum oficialii au reușit să culeagă informații suplimentare despre modul în care funcționa dispozitivul, inclusiv despre algoritmii folosiți pentru software-ul balonului și despre modul în care este alimentat și proiectat.

Traseul balonului

Balonul a intrat pentru prima dată în spațiul aerian al SUA deasupra Alaskăi la sfârșitul lunii ianuarie, înainte de a trece prin Canada și de a coborî în Montana, unde a plutit câteva zile, ceea ce a făcut ca SUA să creadă că încearcă să supravegheze situri militare sensibile, cum ar fi baza militară Malmstrom Air Force Base din Montana. În cele din urmă, a fost doborât de SUA în largul coastei de est la 4 februarie, iar incidentul a dus la o nouă escaladare a tensiunilor dintre Washington și Beijing, inclusiv la amânarea unei vizite diplomatice a secretarului de stat american Antony Blinken în China.

Un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat a declarat în februarie că, în timp ce balonul plutea pe teritoriul SUA, ,,era capabil să efectueze operațiuni de colectare de informații prin semnal” .

Generalul Glen VanHerck, comandantul Comandamentului de Nord al SUA și al NORAD, a declarat la acea vreme că SUA ,,nu au evaluat” că balonul ,,a prezentat un risc semnificativ de colectare dincolo de ceea ce există deja în mijloacele tehnice acționabile din partea chinezilor”.

Programul de supraveghere, care include un număr de baloane similare, este în parte gestionat din mica provincie chineză Hainan, au declarat oficialii pentru CNN. SUA nu cunosc dimensiunea exactă a flotei de baloane de supraveghere chinezești, dar sursele au declarat pentru CNN că programul a efectuat cel puțin două duzini de misiuni pe cel puțin cinci continente în ultimii ani.

Aproximativ o jumătate de duzină dintre aceste zboruri au avut loc în spațiul aerian al SUA, deși nu neapărat deasupra teritoriului american, potrivit unui oficial familiarizat cu informațiile.

China a susținut că balonul a fost de fapt doar un balon meteorologic aruncat de pe traseu, iar SUA a evaluat posibilitatea ca acesta să nu fi fost manevrat în mod deliberat de către guvernul chinez spre partea continentală a SUA, a relatat CNN.

Cu toate acestea, China a păstrat o anumită capacitate de a manevra balonul, cred oficialii. Iar odată ce balonul s-a aflat deasupra statului Montana, China pare să fi profitat de poziția sa pentru a zăbovi deasupra unor locuri sensibile și a încerca să colecteze informații.

Citește și:

Casa Albă: SUA au recuperat primele resturi ale balonului chinez doborât şi nu intenţionează să le restituie Chinei

Biden: Nu există dovezi că obiectele aeriene fac parte din programul de spionaj al Chinei

SUA: Balonul de spionaj al Chinei dispunea de instrumente de înregistrare a semnalelor de comunicații