• Curtea Constituțională din Columbia a dezincriminat avortul.
  • De acum înainte, în Columbia, femeile vor putea să avorteze până în a şasea lună de sarcină, fără a fi nevoie de vreun motiv.
  • Înalte personalităţi ale guvernului columbian, printre care ministrul de externe şi vicepreşedintele Marta Lucía Ramírez s-au opus deciziei.

Hotărâre istorică în Columbia: Curtea Constituţională a dezincriminat avortul, autorizându-l până în a 24-a săptămână de sarcină și trecând peste o regulă anterioară care permitea acest lucru doar în caz de viol, malformaţii grave sau pericol pentru femeie.

O regulă, cea în vigoare până acum, prevedea până la patru ani şi jumătate de închisoare pentru oricine avorta sau ajuta o femeie să o facă, în afara cazurilor prevăzute ca excepţii. De acum înainte, în Columbia, femeile vor putea avorta până în a şasea lună de sarcină, fără să fie nevoie de vreun motiv.

Decizia columbiană a stârnit un larg consens, dar şi reacţii critice şi controversate. Mişcările feministe, politicienii, organizaţiile sociale şi chiar biroul ONU din Bogota au salutat o sentinţă care pune capăt deceniilor de decizii eşuate ale Parlamentului.

Cu cinci judecători în favoare şi patru (inclusiv trei femei) împotrivă, Curtea Constituţională a dispus Ministerului Sănătăţii şi Guvernului să emită de urgenţă un regulament prin care regulile de acces la întreruperea voluntară a sarcinii să fie clare.

Înalte personalităţi ale guvernului columbian, printre care ministrul de externe şi vicepreşedintele Marta Lucía Ramírez s-au opus deciziei. Însuşi preşedintele ţării, Iván Duque, s-a manifestat mereu „pro vita”. Duque a subliniat că „ne confruntăm cu o decizie care afectează întreaga societate columbiană”.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?