• Curtea Constituțională din Columbia a dezincriminat avortul.
  • De acum înainte, în Columbia, femeile vor putea să avorteze până în a şasea lună de sarcină, fără a fi nevoie de vreun motiv.
  • Înalte personalităţi ale guvernului columbian, printre care ministrul de externe şi vicepreşedintele Marta Lucía Ramírez s-au opus deciziei.

Hotărâre istorică în Columbia: Curtea Constituţională a dezincriminat avortul, autorizându-l până în a 24-a săptămână de sarcină și trecând peste o regulă anterioară care permitea acest lucru doar în caz de viol, malformaţii grave sau pericol pentru femeie.

O regulă, cea în vigoare până acum, prevedea până la patru ani şi jumătate de închisoare pentru oricine avorta sau ajuta o femeie să o facă, în afara cazurilor prevăzute ca excepţii. De acum înainte, în Columbia, femeile vor putea avorta până în a şasea lună de sarcină, fără să fie nevoie de vreun motiv.

Decizia columbiană a stârnit un larg consens, dar şi reacţii critice şi controversate. Mişcările feministe, politicienii, organizaţiile sociale şi chiar biroul ONU din Bogota au salutat o sentinţă care pune capăt deceniilor de decizii eşuate ale Parlamentului.

Cu cinci judecători în favoare şi patru (inclusiv trei femei) împotrivă, Curtea Constituţională a dispus Ministerului Sănătăţii şi Guvernului să emită de urgenţă un regulament prin care regulile de acces la întreruperea voluntară a sarcinii să fie clare.

Înalte personalităţi ale guvernului columbian, printre care ministrul de externe şi vicepreşedintele Marta Lucía Ramírez s-au opus deciziei. Însuşi preşedintele ţării, Iván Duque, s-a manifestat mereu „pro vita”. Duque a subliniat că „ne confruntăm cu o decizie care afectează întreaga societate columbiană”.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA