• Comisia Europeană a propus, iar Consiliul Europei va vota acordarea statutului de țară candidată la aderarea la UE pentru Ucraina și Republica Moldova.
  • Ucraina și Moldova au primit un DA, dar în sala de așteptare mai sunt și alți candidați, precum Macedonia de Nord sau Albania.
  • Anunțul președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a venit la o zi după ce unii dintre cei mai puternici lideri ai blocului au vizitat Kievul în semn de susținere.

Comisia Europeană a propus, iar Consiliul Europei va vota acordarea statutului de țară candidată la aderarea la UE pentru Ucraina și Republica Moldova. Acesta este primul pas. Urmează declanșarea procesului de negociere în vederea aderării.

Ucraina și Moldova au primit un DA, dar în sala de așteptare mai sunt și alți candidați, precum Macedonia de Nord sau Albania. Discuțiile cu Turcia, spre exemplu, sunt blocate de ani de zile, în condițiile în care țara are statutul de candidată încă din anul 1999.

Demersul a fost salutat de Zelenski, în discursul său zilnic către poporul ucrainean. Președintele mărturisește că a discutat cu Ursula von Der Leyen, și cu Charles Michel, pentru a „coordona” următorii pași.

Dragi ucraineni, toți apărătorii noștri! Suntem acum la un pas de începutul integrării cu drepturi depline în Uniunea Europeană. Avem o concluzie pozitivă de la Comisia Europeană cu privire la candidatura pentru Ucraina, iar aceasta este o realizare istorică a tuturor celor care lucrează pentru statul nostru” , trasmite Zelenski.

Recomandări

RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI
FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI

Anunțul președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a venit la o zi după ce unii dintre cei mai puternici lideri ai blocului au vizitat Kievul în semn de susținere. Într-o conferință de presă la Bruxelles, Ursula von der Leyen a mai spus că Georgia, a treia țară care a depus cerere, primește deocamdată doar „perspectiva europeană”.

Adrain Cioroianu, fost ministru de externe spune: „E adevărat, lucrurile sunt legate, inclusiv vizitele de ieri, această etapă de astăzi și mai este o etapă la summit-ul Uniunii Europene care va avea loc peste o săptămână. Joia și vinerea viitoare se întâlnesc liderii statelor din Uniunea Europeană și în opinia mea vor cauționa și dânșii această decizie de astăzi a Comisiei” .

De asemenea, Igor Munteanu, fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, spune: ,,Procesul de aderare la Uniunea Europeană era o situație aproape imposibilă de imaginat pentru Republica Moldova, blocată de câteva lucruri de moștenirea postsovietică, de o politiciă de vecinătate care presupunea accesul la anumite libertăți, oferite de Uniune Europeamă, dar fără instituții” .

Unul dintre criteriile aderării este eliminarea corupției. Președinta Comisiei Europene spune că Ucraina a făcut pași mari în acest sens, însă trebuie să-și digitalizeze sistemul.

Laura Ștefan, expert internațional pentru Comisia Europeană, a vorbit pentru Aleph News: „Cred că digitalizarea este desigur o posibilitate de a limita practicile corupte în administrație. Ucraina, pe lângă zona administrativă are si instituții care se ocupă de verificarea declarațiilor de avere, de verificarea conflictelor de interes, de finanțare partidelor politice și are și structuri specializate, care duc mai departe investigațile penale” .

Ce reacții va provoaca la nivel european decizia care privește doar cele trei state îți spune Alex Georgescu, expert în geopolitică.

Faptul că administrația prezidențială de la Kiev a manevrat foarte abil în planul imaginii internaționale și a creat o legătură de imagine între acordarea statutului de candidat și susținerea Ucrainei în fața agresiunii Federației Ruse a fost Uniunea Europeană într-o situație destul de delicată, pentru că orice refuz în această direcție ar fi fost un factor de descurajare în condițiile acestui conflict” , spune Alex Georgescu.