• Organul executiv al UE a aprobat vineri cererea Ucrainei, conditionând Kievul să respecte în viitor cerințele statului de drept, justiției și anticorupției
  • După cum a fost raportat mai devreme, vineri Comisia Europeană ține o discuție finală cu privire la cererea Ucrainei pentru statutul de țară candidată la aderarea la UE.
  • Comisia executivă a Uniunii Europene a recomandat ca Ucraina și vecinul său, Moldova, să fie desemnați candidați la aderarea la Uniunea Europeană.

Comisia Europeană a recomandat ca Ucrainei să i se acorde statutul de candidat la Uniunea Europeană, a declarat președintele acesteia, Ursula von der Leyen, în timpul unei conferințe de presă de vineri, la o zi după ce cei mai puternici lideri ai blocului au vizitat Kievul. 

Situația umanitară din Ucraina și în special din regiunea estică Donbas este „extrem de alarmantă și continuă să se deterioreze”, a declarat vineri Organizația Națiunilor Unite. 

Potrivit surselor oficiale, organul executiv al UE a aprobat vineri cererea Ucrainei, conditionând Kievul să respecte în viitor cerințele statului de drept, justiției și anticorupției.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

După cum a fost raportat mai devreme, vineri Comisia Europeană ține o discuție finală cu privire la cererea Ucrainei pentru statutul de țară candidată la aderarea la UE.

Comisia Europeană sprijină statutul de candidatură la UE al Ucrainei

Comisia executivă a Uniunii Europene a recomandat ca Ucraina și vecinul său, Moldova, să fie desemnați candidați la aderarea la Uniunea Europeană.

Anunțul președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a venit la o zi după ce cei mai puternici lideri ai blocului au vizitat Kievul în semn de susținere.

Recomandările Comisiei Europene vor trebui aprobate de Consiliul Uniunii Europene şi de Parlamentul European

Nu este clar cât va dura procesul de integrare sau dacă se va finaliza. Spre exemplu, negocierile pentru integrarea Albaniei, Macedoniei de Nord şi Muntenegrului stagnează de câţiva ani, iar Turcia a primit statutul de candidat din 1999 şi nu se întrevăd perspective de aderare la UE.

Multe state europene se opun aderării rapide a Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei la UE. Portugalia şi Olanda consideră că acordarea statutului de candidat este o decizie pur simbolică, afirmă oficiali europeni citaţi de publicaţia Frankfurter Allgemeine Zeitung.