- Comisia Europeană a făcut, joi, către România, dar şi către alte 8 ţări, plăţi reprezentând prefinanţare din fondurile alocate REPowerEU.
- „Această sumă, care va fi încasată de România în câteva zile, reprezintă o confirmare a eforturilor noastre constante de a construi o Românie mai modernă.
- Prefinanţarea reprezintă 20% din fondurile alocate suplimentar pentru finanţarea noilor capitole REPowerEU aferente statelor membre.
Comisia Europeană a făcut, joi, către România, dar şi către alte 8 ţări, plăţi reprezentând prefinanţare din fondurile alocate REPowerEU. România primeşte 288 milioane de euro.
288 milioane de euro vin către România sub formă de sprijin financiar nerambursabil, iar această prefinanţare va contribui la accelerarea punerii în aplicare a măsurilor-cheie, investiţii şi reforme incluse în noul capitol REPowerEU.
„Această sumă, care va fi încasată de România în câteva zile, reprezintă o confirmare a eforturilor noastre constante de a construi o Românie mai modernă, mai curată şi aliniată la standardele contemporane. Asta înseamnă, evident, şi o Românie capabilă să răspundă rapid noilor provocări globale, iar cu sprijinul prefinanţării din partea Comisiei Europene, vom accelera punerea în aplicare a investiţiilor cheie din RePowerEU”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
Astfel, se va finanţa realizarea obiectivelor legate de economisirea energiei, producţia de energie curată şi de diversificare a surselor de aprovizionare cu energie, cu scopul de a face Europa independentă de combustibilii fosili în urma invaziei Rusiei în Ucraina.
Plata de joi a fost efectuată în contextul aprobării de către Consiliul Uniunii Europene a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă revizuit al României, care include o nouă componentă REPowerEU, dar şi ca urmare a semnării actului adiţional la acordul de contribuţie financiară.
Prefinanţarea reprezintă 20% din fondurile alocate suplimentar pentru finanţarea noilor capitole REPowerEU aferente statelor membre.
Noul capitol REPowerEU cuprinde două noi reforme şi şapte investiţii care se axează pe accelerarea producerii de energie verde, pe creşterea eficienţei energetice a clădirilor şi pe recalificarea şi perfecţionarea forţei de muncă în domeniul generării de energie verde.
Citește și