• Klaus Iohannis a anunțat astăzi că România va adera la Schengen începând cu 1 ianuarie 2025.
  • Aderarea României și Bulgariei la Schengen a fost un proces de 17 ani, marcat de întârzieri și obiecții din partea unor state membre.
  • Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că este o zi de bucurie pentru toți cetățenii români, bulgari, și întreaga Uniune”.
  • Consiliul Uniunii Europene a decis, în unanimitate, ridicarea controalelor la frontierele interne cu România și Bulgaria începând cu 1 ianuarie 2025.
  • Aderarea României la Schengen va permite eliminarea controalelor la frontierele terestre între România și Bulgaria.

Decizia Consiliului Uniunii Europene de a ridica controalele la frontierele interne terestre cu România și Bulgaria, începând cu 1 ianuarie 2025, marchează un moment istoric. România și Bulgaria devin membri deplini ai spațiului Schengen.

Această decizie a fost salutată de Comisia Europeană ca un pas esențial în consolidarea unității europene.

Declarațiile Comisiei Europene

„Comisia salută decizia unanimă de astăzi a Consiliului de a ridica controalele la frontierele interne terestre cu România și Bulgaria începând cu 1 ianuarie 2025. Acest pas important finalizează intrarea deplină a celor două țări în spațiul Schengen. Acest lucru nu numai că consolidează spațiul Schengen, dar va consolida și mai mult piața internă, va spori călătoriile, comerțul și turismul. Un spațiu Schengen robust consolidează unitatea UE și o face mai puternică la nivel global.

Recomandări

ROMÂNIA INTRĂ ÎN SCHENGEN
ROMÂNIA + BULGARIA = SCHENGEN
UN VIITOR ELECTRONIC
HAMAS CEDEAZĂ
VIITOR SANS RUSIA
RUSIA OFERĂ TRAVEL TIPS

Decizia de astăzi înseamnă că, începând cu 1 ianuarie 2025, cetățenii pot călători fără controale la frontierele terestre către și între Bulgaria și România.

Din decembrie anul trecut, când Consiliul a decis să primească România și Bulgaria în spațiul Schengen, ambele state membre au luat toate măsurile necesare pentru a asigura o aplicare fără probleme a normelor Schengen începând cu 31 martie 2024. La acea dată, controalele la frontierele interne aeriene și maritime au fost ridicate, iar normele Schengen au început să se aplice, inclusiv în ceea ce privește eliberarea vizelor Schengen.

Cadrele de cooperare pe care Comisia le-a lansat în luna martie a acestui an cu Bulgaria și România se bazează pe implementarea cu succes a proiectelor-pilot pentru proceduri rapide de azil și returnare. Ambele țări vor sprijini în continuare eforturile europene comune de asigurare a securității la frontierele externe ale UE și de abordare a provocărilor legate de migrație. De asemenea, Comisia va continua să ofere sprijin financiar și asistență Frontex ambelor state membre.

După cum se subliniază în raportul „Starea Schengen 2024”, Schengen este puternic și rămâne cea mai vizitată destinație din lume. Garantând călătorii sigure și fără probleme într-o regiune cu o populație de aproape 450 de milioane de persoane, spațiul Schengen este esențial pentru Uniunea Europeană, cetățenii și întreprinderile sale. Cu Bulgaria și România care fac acum parte pe deplin din Schengen, facem încă un pas crucial pentru a construi o Uniune puternică și conectată.”

Mesajul Ursulei von der Leyen

„Astăzi este o zi de bucurie pentru toți bulgarii, românii și întreaga noastră Uniune. Ambele state membre vor adera pe deplin la cea mai mare zonă de liberă circulație din lume. Acest lucru este important pentru noi toți, cetățeni și întreprinderi europene. Împreună vom culege beneficiile unei Uniuni mai puternice și mai conectate”, a declarat Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Citește și