• Comisia Europeană a prezentat marți propunerile sale de îmbunătățire a depistării cancerului în UE, recomandând ca trei noi tipuri de cancer să fie depistate mai sistematic.
  • ,,Noua abordare a UE în ceea ce privește depistarea cancerului” vine la aproape două decenii după ce Bruxelles-ul a emis pentru prima dată recomandări privind depistarea cancerului.
  • Liniile directoare ale Comisiei prevăd ca grupul țintă pentru cancerul de sân să fie extins pentru a include femeile cu vârste cuprinse între 45 și 74 de ani, în condițiile în care în prezent intervalul de vârstă este între 50 și 69 de ani.

Comisia Europeană a recomandat marţi extinderea publicului ţintă pentru depistarea cancerului în UE, în special scăderea la 45 de ani a vârstei la care femeile sunt eligibile pentru un screening organizat al cancerului de sân, potrivit Le Figaro.

,,Trebuie să depistăm mai mult şi mai bine” , a declarat presei comisarul UE pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Stella Kyriakides, care ea însăşi a supravieţuit cancerului de sân.

,,Propunem să extindem depistarea cancerului de sân (care, conform recomandărilor europene actuale, vizează femeile cu vârste cuprinse între 50 şi 69 de ani) la femeile cu vârsta cuprinsă între 45 şi 74 de ani” , a spus comisarul cipriot.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

,,În plus, recomandăm utilizarea imagisticii prin rezonanţă magnetică (RMN) pentru femeile cu sâni deosebit de denşi” , a adăugat ea.

Depistarea cancerului pulmonar începând cu vârsta de 50 de ani

De asemenea, Comisia recomandă ca testul HPV (infecţie cu papilomavirus uman) să fie propus femeilor cu vârsta cuprinsă între 30 şi 65 de ani la fiecare cinci ani, mai degrabă decât examenul citologic (,,testul Papanicolau” ). Pentru depistarea cancerului colorectal, sunt recomandate teste imunochimice din fecale la persoanele cu vârsta cuprinsă între 50 şi 74 de ani pentru a determina necesitatea unei monitorizări prin endoscopie.

Comisia propune, de asemenea, introducerea screening-ului pentru cancerul pulmonar, cancerul de prostată şi, în anumite condiţii, cancerul de stomac.

Unul din doi cetățeni ai UE va face cancer

În cazul cancerului pulmonar, se preconizează un screening pentru fumătorii înrăiţi şi foştii fumători înrăiţi cu vârsta cuprinsă între 50 şi 75 de ani. În cazul cancerului de prostată, se propune introducerea unui test (antigen specific de prostată) pentru bărbaţii cu vârsta de până la 70 de ani, cu un RMN suplimentar ca test de urmărire.

În cele din urmă, responsabilul european recomandă screening-ul pentru cancerul de stomac în ţări sau regiuni în care incidenţa şi rata mortalităţii acestui cancer sunt ridicate.

Stella Kyriakides şi-a exprimat speranţa că aceste recomandări vor fi aprobate de către Consiliu – instituţie care reprezintă statele membre – până în decembrie.