• Mai multe studii sugerează că numărul fetelor care încep pubertatea devreme a crescut de mai mult de două ori pe fondul pandemiei COVID-19.
  • Pubertatea timpurie a fost asociată cu anumite probleme de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea la băieți și depresia la fete.
  • Pe lângă numărul crescut de fete care încep pubertatea devreme, este posibil ca și vârsta de debut să fi scăzut.

Pandemia de COVID-19 ar putea declanșa pubertatea timpurie la unele fete. Mai multe studii sugerează că epidemia crește numărul fetelor care trec printr-o dezvoltare sexuală prematură – iar experții nu sunt siguri de ce. În cel mai recent dintr-o serie de studii, cercetătorii de la Universitatea din Bonn, Germania, au raportat cum numărul fetelor diagnosticate cu pubertate precoce la un singur centru medical a rămas constant între 2015 și 2019, la mai puțin de 10 cazuri pe an.

Acest număr a crescut mai mult decât dublu, ajungând la 23 în 2020, când epidemia de COVID-19 a luat amploare la nivel mondial, crescând și mai mult, ajungând la 30 în 2021, potrivit rezultatelor prezentate astăzi la reuniunea The European Society for Paediatric Endocrinology 2022.

Cercetătorii germani nu sunt singurii care au văzut cazuri dublate. În anul precovid, am avut 28 de copii care au început tratamentul, iar în anul covid, am avut 64 de copii care au început tratamentul”, spune Karen Klein de la Rady Children’s Hospital și de la Universitatea din California, San Diego.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

Rezultate similare au fost raportate și în Turcia și Italia. Pubertatea timpurie este rară, afectând unul din 5.000 până la 10.000 de copii în perioada pre-pandemică. La fiecare băiat sunt afectate 10 fete.

Indiferent de sexul unei persoane, pubertatea timpurie este legată de statura mică la vârsta adultă, precum și de afecțiuni grave de sănătate, cum ar fi bolile de inimă, diabetul de tip 2 și unele tipuri de cancer. Pubertatea timpurie a fost, de asemenea, asociată cu anumite probleme de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea la băieți și depresia la fete.

Sezer Acar, de la Spitalul de Educație și Cercetare pentru Copii Dr. Behçet Uz din Izmir, unul dintre autorii studiului, spune: Anterior, tratam unul sau doi pacienți pe lună din cauza pubertății precoce, dar în această perioadă [primele etape ale pandemiei, înainte de publicarea studiului său], a trebuit să tratez doi sau trei pacienți pe săptămână.”

Pe lângă numărul crescut de fete care încep pubertatea devreme, este posibil ca și vârsta de debut să fi scăzut. În studiul german, debutul pubertății înainte de pandemie a avut loc la vârsta de 6,8 ani, în medie, comparativ cu 7,6 ani în rândul celor diagnosticate în timpul epidemiei de COVID-19. O analiză statistică sugerează că aceasta nu a fost o constatare întâmplătoare.

Știm că stresul poate provoca pubertate mai devreme, așa că acesta este cu siguranță un aspect important pe lista celor care se întâmplă, spune Klein. Celălalt lucru la care oamenii au început imediat să se gândească a fost, ei bine, toată lumea este acasă și nu face exerciții fizice la fel de mult și poate că este vorba de creșterea în greutate, pentru că știm că o creștere rapidă în greutate poate provoca pubertate mai devreme. Dar în studiul nostru și în alte câteva studii, nu am văzut că copiii erau mai grei.