• Este a 206-a zi a invaziei provocate de Rusia în Ucraina.
  • Joe Biden a anunțat un nou pachet de ajutor militar în valoare de 600 de milioane de dolari pentru Ucraina.
  • O groapă comună cu peste 400 de cadavre a fost găsită la Izium, oraș recucerit în urmă cu câteva zile de armata ucraineană. Un anunț în acest sens a fost făcut de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

UPDATE ORA 23.00

Este probabil ca Rusia să se încăpățâneze să apere cu încăpățânare oblastul Lugansk din regiunea Donbas din estul Ucrainei, pe fondul contraofensivei Kievului, dar nu este clar dacă forțele Moscovei au rezerve suficiente sau un moral adecvat pentru a rezista unui alt asalt concertat al Ucrainei, afirmă Ministerul britanic al Apărării.

UPDATE ORA 22.00

Sute de oameni s-au adunat la Kiev pentru a-și lua rămas bun de la iubitul balerin ucrainean Oleksandr Shapoval, care a fost ucis în luptele din estul Ucrainei.

Unii au căzut în genunchi, iar alții au aplaudat în timp ce soldații i-au cărat sicriul acoperit cu un steag ucrainean în Opera Națională din Kiev. Rude, colegi, soldați și fani au venit cu flori în mână trecând pe lângă fotografii ale artistului pe scenă și pe front, relatează AFP.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Cele două fiice adolescente ale lui Shapoval se aflau în mulțime. Shapoval, în vârstă de 47 de ani, era balerin la Opera din Kiev din 1994.

UPDATE ORA 21.00

Serviciul de Securitate al Ucrainei a declarat că ofițerii Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSU) au torturat locuitorii din Kupiansk, un oraș din regiunea ucraineană Harkov.

The Kyiv Independent relatează că, atunci când ofițerii FSU se aflau în Kupianskul ocupat la acea vreme, aceștia au torturat locuitorii și au amenințat că îi vor trimite în câmpuri minate și le vor ucide familiile.

UPDATE ORA 20.00

Activiști ai grupului ecologist Greenpeace au blocat sâmbătă descărcarea unui transport de gaz rusesc la un terminal de gaz natural lichefiat (GNL) din nordul Finlandei, au anunțat proprietarul terminalului și Greenpeace.

Activiștii au cerut ca Helsinki să oprească importul de gaz rusesc după ce Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie. Transportul conținea gaz natural lichefiat provenit din Rusia, a anunțat Olga Vaisanen, purtător de cuvânt al Gasum, compania finlandeză care a importat gazul blocat.

UPDATE ORA 19.00

Au apărut imagini din satelit ale gropii comune recent descoperite lângă Izium. Imaginile, publicate de Maxar Technologies, arată intrarea în Cimitirul din pădure în perioada martie-august a acestui an.

Sute de cadavre îngropate în grabă au fost descoperite în urmă cu două zile, inclusiv cele ale unor copii și ale unor soldați ucraineni, după ce Izium a fost eliberat de forțele rusești.

UPDATE ORA 18.00

Republica Cehă cere înființarea unui tribunal internațional special pentru crime de război

Republica Cehă, care deține în prezent președinția UE, a cerut înființarea unui tribunal internațional special după ce a fost descoperită o groapă comună în Izium, un oraș din nord-estul Ucrainei.

Peste 440 de cadavre au fost descoperite de oficialii ucraineni, unele dintre ele fiind găsite cu mâinile legate la spate. Volodimir Zelenski a invocat numele altor orașe ucrainene în care autoritățile au declarat că trupele rusești în retragere au lăsat în urmă gropi comune de civili, potrivit Associated Press.

UPDATE ORA 17.00

Linia electrică principală a revenit la centrala nucleară Zaporojie

Una dintre cele patru linii electrice principale ale centralei nucleare Zaporojie, aflată sub control rusesc, a fost reparată și a reînceput să alimenteze centrala cu electricitate din rețeaua ucraineană, la două săptămâni după ce a fost oprită, a anunțat organismul de supraveghere nucleară al ONU.

UPDATE ORA 16.00

Două rachete rusești au lovit Harkov peste noapte. Forțele ruse au lansat un atac asupra unui district din estul orașului Harkov folosind rachete S-300, declară guvernatorul regiunii, Oleh Syniehubov. Nu au fost raportate victime.

UPDATE ORA 15.00

Forțele ruse au construit deja o linie de apărare între râul Oskil și orașul ocupat Svatove, dar nu este clar dacă forțele din prima linie au suficiente rezerve sau un moral adecvat pentru a rezista unui alt atac concertat ucrainean, consideră analiștii militari britanici în cel mai nou raport de evaluare a situației din teatrul de război ucrainean.

UPDATE ORA 14.00

Ministerul ucrainean al Apărării a prezentat cea mai recentă actualizare a pierderilor totale de luptă ale Rusiei de la începutul războiului, în luna februarie a acestui an.

Cifrele arată că forțele militare ale lui Vladimir Putin au pierdut 54.250 de soldați, 2.202 tancuri și 4.701 vehicule blindate de luptă. De asemenea, forțele ucrainene au doborât 251 de avioane militare, 216 elicoptere și 911 drone. Cifrele nu au putut fi verificate în mod independent.

UPDATE ORA 13.00

Statele membre ONU au votat pe 16 septembrie să facă o excepție pentru a permite președintelui Volodimir Zelenski să se adreseze Adunării Generale cu un mesaj pre-înregistrat. Din cele 193 de state membre, 101 au votat pentru, iar 19 s-au abținut. Rusia, Belarus, Cuba, Coreea de Nord, Eritreea, Nicaragua și Siria au votat împotrivă. Adunarea Generală a ONU se va întruni din nou marți, 20 septembrie, pentru reuniuni în plen.

UPDATE ORA 12.00

Energoatom, compania nucleară de stat a Ucrainei, furnizează centralei nucleare Zaporojie piese de schimb necesare reparațiilor urgente. Un convoi de 25 de camioane a trecut de punctele de control militare rusești și a ajuns în Enerhodar, ocupat de ruși, cu piese de schimb pentru repararea instalațiilor avariate, anunță Energoatom.

Camioanele au adus și motorină pentru generatoarele electrice, ca să fie asigurată funcționarea stabilă a centralei în cazul unei posibile pene de curent.

UPDATE ORA 11.00

Autoritățile ucrainene strâng dovezi legate de cel puțin zece locații de pe raza raionului Kharkiv / Harkov despre care sunt indicii că au fost folosite de către forțele rusești drept „camere de tortură” pe perioada ocupației. Ihor Klymenko, șeful poliției raionale, spune că două dintre aceste camere au fost găsite în orașul Balaklia.

UPDATE ORA 10.00

Ministrul ucrainean de externe a reluat criticile la adresa Germaniei pentru că nu a trimis tancuri pentru a ajuta la lupta împotriva forțelor rusești, afirmând că noile arme promise de Berlin nu sunt ceea ce avem cel mai mult nevoie”.

Berlinul a anunțat joi că va trimite Kievului mai multe lansatoare multiple de rachete și transportoare blindate de trupe „Dingo”, în timp ce trupele ucrainene desfășoară o contraofensivă împotriva forțelor Moscovei.

Dar Agenția France-Presse a relatat că ministrul de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că deciziile Germaniei sunt un mister” și că există un zid de arme” la Berlin pe care cancelarul Olaf Scholz trebuie să-l dărâme.

UPDATE ORA 09.00

SUA apreciază că ucrainenii își consolidează câștigurile” obținute în urma recuceririlor teritoriale din zona Harkov, potrivit Departamentului Apărării.

În nord, ceea ce evaluăm este că ucrainenii își consolidează câștigurile după ce au recucerit un teritoriu semnificativ, iar rușii încearcă să își consolideze liniile defensive după ce au fost împinși înapoi”, a declarat secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă al forțelor aeriene Pat Ryder, în cadrul unui briefing cu jurnaliștii.

UPDATE ORA 08.00

Președintele Joe Biden l-a avertizat pe președintele rus Vladimir Putin să nu intensifice luptele din Ucraina, afirmând că vor exista consecințe dacă Kremlinul va folosi arme chimice sau nucleare.

Nu o faceți. Nu. Nu. Ar schimba fața războiului cum nu s-a mai întâmplat de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace”, a declarat Biden în timpul unui interviu pentru 60 Minutes.

UPDATE ORA 07.00

Președintele Mexicului, Andrés Manuel López Obrador, a declarat vineri că ministrul de externe Marcelo Ebrard va propune un plan de creare a unui Comitet pentru dialog și pace” pentru a încerca imediat să obțină încetarea ostilităților în Ucraina.

În timpul unui discurs la parada militară de Ziua Independenței din Ciudad de Mexico, López Obrador a declarat că propunerea urmărește obținerea unui armistițiu de cel puțin cinci ani în favoarea păcii între toate națiunile.

Urmând să fie prezentat la viitoarea Adunare Generală a Organizației Națiunilor Unite de la New York, planul ar permite ca timpul să fie dedicat pentru a face față problemelor economice și sociale semnificative și grave care afectează popoarele lumii”, a spus el.

UPDATE ORA 06.00

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că a trimis forțele ruse în Ucraina în februarie ca răspuns la dorința Occidentului de a rupe Rusia, relatează Reuters.

Putin a vorbit la un summit al Organizației de Cooperare de la Shanghai. Discutând public despre război pentru prima dată de la contraofensiva dramatică a Ucrainei care a alungat trupele rusești din regiunea Harkov săptămâna trecută, Putin a amenințat că va continua loviturile asupra infrastructurii ucrainene și a spus: Vom vedea cum se va termina (contraofensiva Ucrainei)”.

UPDATE ORA 05.00

Președintele rus Vladimir Putin a respins vineri recentul succes militar al Ucrainei în recucerirea regiunii Harkov, afirmând că Rusia preia treptat controlul asupra unor noi zone ale țării, relatează Reuters.

Vorbind după un summit al Organizației de Cooperare de la Shanghai, desfășurat în orașul uzbec Samarkand, el a declarat că planul operațiunii militare speciale” care reprezintă invazia rusă în Ucraina nu face obiectul unor ajustări”.

Statul Major General consideră că un lucru este important, altul secundar – dar sarcina principală rămâne neschimbată, iar aceasta este pusă în aplicare”, a declarat Putin. Obiectivul principal este eliberarea întregului teritoriu al Donbasului”.

UPDATE ORA 04.00

Statele membre ale ONU au votat vineri pentru a face o excepție de a-i permite liderului ucrainean Volodimir Zelenski să se adreseze săptămâna viitoare Adunării Generale prin video, în ciuda opoziției Rusiei.

Din cele 193 de state membre, 101 au votat în favoarea permiterii ca Zelenski să prezinte o declarație preînregistrată în loc să o facă în persoană, așa cum se cere de obicei. Șapte membri au votat împotriva propunerii, inclusiv Rusia. Nouăsprezece state s-au abținut.

Începând de marți, aproximativ 150 de lideri mondiali se vor adresa Adunării Generale de la New York. Liderilor mondiali li s-a permis să vorbească prin video în 2020 și în 2021 din cauza pandemiei COVID-19, dar anul acesta evenimentul a revenit la intervenția în persoană și doar cei prezenți pot vorbi.

UPDATE ORA 03.00

Nouăzeci și nouă la sută din cadavrele exhumate prezentau semne de moarte violentă, a declarat vineri șeful administrației regionale ucrainene cu privire la locul de crime în masă descoperit după ce forțele Kievului au recucerit orașul Izium din estul Ucrainei.

Dintre cadavrele care au fost exhumate astăzi, 99 la sută prezentau semne de moarte violentă”, a declarat Oleg Synegubov, șeful administrației regionale din Harkov, pe rețelele de socializare, relatează Agenția France-Presse.

Există mai multe cadavre cu mâinile legate la spate, iar o persoană este îngropată cu o frânghie în jurul gâtului”, a adăugat el. Evident, acești oameni au fost torturați și executați”.

UPDATE ORA 02.00

Uniunea Europeană este profund șocată” de descoperirea de către oficialii ucraineni a unor gropi comune în orașul recucerit Izium, a declarat vineri șeful politicii externe a blocului, Josep Borrell, relatează Agenția France-Presse.

Uniunea Europeană este profund șocată de gropile comune descoperite de autoritățile ucrainene,…”, a declarat Borrell. Condamnăm aceste atrocități în termenii cei mai fermi posibil. Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a lăsat o dâră de sânge și distrugere în întreaga Ucraină”, a adăugat el.

Declarația lui Borrell a fost făcută după ce anchetatorii ucraineni au descoperit sute de cadavre îngropate în grabă într-o pădure din afara orașului, în estul regiunii Harkov.

UPDATE ORA 01.00

Rusia a acuzat Ucraina că a efectuat atacuri țintite în orașele Kherson și Luhansk împotriva unor înalți oficiali locali care au colaborat cu Moscova. Cel puțin cinci rachete Himars s-au prăbușit în clădirea administrației centrale din Kherson, pe care trupele rusești o ocupă din martie, după ce au sosit din Crimeea. O înregistrare video de la fața locului a arătat fum ieșind din complex și resturi. În cealaltă parte a țării, în orașul Luhansk din estul țării, un procuror pro-rus a murit împreună cu adjunctul său când biroul lor a fost aruncat în aer. Cauza exploziei nu a fost imediat clară. Consilierul principal al președintelui Volodimir Zelenski, Mikhailo Podolyak, a declarat că Ucraina nu se află în spatele exploziei misterioase de vineri din Luhansk.

ȘTIRE INIȚIALĂ

SUA evaluează că ucrainenii „își consolidează câștigurile” obținute în urma recuceririlor teritoriale din zona Harkov, potrivit Departamentului Apărării, citat de CNN.

În nord, ceea ce vedem este că ucrainenii își consolidează câștigurile după ce au recucerit un teritoriu semnificativ, iar rușii încearcă să își consolideze liniile defensive după ce au fost împinși înapoi” , a declarat secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă al forțelor aeriene Pat Ryder, în cadrul unui briefing cu jurnaliștii.

Ryder a mai spus că forțele ucrainene fac „mișcări de avansare deliberate și calculate” cu contraofensiva lor în zona Herson.

,,Ca întotdeauna, obiectivul nostru continuă să rămână acela de a le oferi sprijinul de care au nevoie în lupta lor” , a spus Ryder.