• Finanțatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigozin, numit și „Bucătarul lui Putin” este prezentat ca fiind „fața operațiunii militare speciale” rusești din Ucraina.
  • Prigozin a ținut un discurs de recrutare pe 14 septembrie în care a anunțat că prizonierii ruși participă la război încă din 1 iulie, când au contribuit la capturarea centralei termice Vuhlehirska, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului.
  • Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie.

UPDATE ORA 24.00

Ucraina va primi 40 de vehicule de luptă BMP-1 din Grecia

Grecia va furniza Ucrainei 40 de vehicule de luptă pentru infanterie BMP-1, informează The Kyiv Independent.

Conform unui acord finalizat cu Germania, Grecia va primi același număr de vehicule blindate de luptă Marder din Germania în schimbul vehiculelor BMP-1 furnizate Ucrainei, a anunțat Ministerul grec al Apărării. Germania și Grecia au avut nevoie de patru luni pentru a ajunge la un acord asupra acestui schimb.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT
DAVID PECKER ÎȘI REIA ACUZAȚIILE ÎMPOTRIVA LUI TRUMP

UPDATE ORA 23.00

Zelenski nu se așteaptă ca războiul să se termine prea curând

Președintele Ucrainei a acuzat vineri Rusia de comiterea de crime de război în nord-estul Ucrainei și a declarat, într-un interviu acordat agenției Reuters, că este prea devreme pentru a spune că soarta războiului s-a schimbat, în ciuda câștigurilor teritoriale rapide realizate de forțele sale în această lună, informează Reuters.

Liderul ucrainean a mai afirmat în interviu că rezultatul războiului cu Rusia, intrat deja în a șaptea lună, depinde de livrarea rapidă de armament străin către țara sa. Zelenski a comparat situația din zonele recent eliberate din nord-estul țării „cu telenovela sângeroasă de după Bucha”, un oraș din apropierea Kievului, acolo unde forțele ruse au fost acuzate de comiterea a numeroase crime de război în prima fază a războiului. Moscova a negat în mod repetat acuzațiile.

UPDATE ORA 22.00

Zelenski cere ca Rusia să fie desemnată drept „stat sponsor al terorismului”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut din nou, vineri după-amiază, ca Rusia să fie desemnată drept stat sponsor al terorismului, relatează Sky News.

Comentariile sale au fost făcute pe fondul protestelor internaționale față de descoperirea unui sit de înmormântare în masă în orașul Izium, recent eliberat. „Astăzi, lumea trebuie să vadă ce a lăsat în urmă armata rusă…”, a scris, pe Telegram, Zelenski.

„Rusia a devenit deja cea mai mare sursă de terorism din lume și nicio altă putere teroristă nu lasă în urmă atât de mulți morți”, a continuat liderul de la Kiev. „Acest lucru trebuie să fie recunoscut din punct de vedere legal. Lumea trebuie să acționeze. Rusia trebuie să fie recunoscută ca stat sponsor al terorismului”, a insistat Zelenski.

UPDATE ORA 21.00

Casa Albă califică drept „respingătoare” și „îngrozitoare” informațiile privind groapa comună de la Izium

Casa Albă a afirmat vineri că relatările privind existența unui sit de înmormântare în masă în orașul Izium, din estul Ucrainei, sunt „îngrozitoare” și „respingătoare”, relatează CNN.

John Kirby, consilierul pe probleme de comunicare strategică din cadrul Consiliului Național de Securitate, a declarat că descoperirea celor 440 de morminte în acest loc este „în concordanță cu tipul de depravare și cu brutalitatea cu care forțele ruse au dus acest război împotriva Ucrainei și a poporului ucrainean”

UPDATE ORA 20.00

SUA apreciază că ucrainenii „își consolidează câștigurile” obținute în urma recuceririlor teritoriale din zona Harkov, a transmis vineri Departamentul american al Apărării, potrivit CNN.

„În nord, ceea ce evaluăm este că ucrainenii își consolidează câștigurile după ce au recucerit un teritoriu semnificativ, iar rușii încearcă să își consolideze liniile defensive după ce au fost împinși înapoi”, a declarat secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, în cadrul unui briefing de presă. Ryder a mai spus că forțele ucrainene avansează în zona Herson cu mișcări „deliberate și calculate” în cadrul contraofensivei lor.

„Ca întotdeauna, obiectivul nostru continuă să rămână acela de a le oferi sprijinul de care au nevoie în lupta lor”, a precizat Ryder.

UPDATE ORA 19.00

Putin se află sub ,,presiune” după îngrijorările exprimate de Beijing și Delhi 

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat vineri că Rusia se află sub ,,presiune” pentru a pune capăt conflictului din Ucraina, după ce Beijingul și Delhi și-au exprimat îngrijorarea privind războiul din Ucraina, potrivit AFP.


Cel puțin zece locații care au fost folosite drept „camere de tortură” de către forțele ruse au fost descoperite după eliberarea unor părți din regiunea Harkov, potrivit șefului poliției, Igor Klimenko, relatează Kyiv Independent.

UPDATE ORA 18.00

Un oficial prorus și soția acestuia, din orașul ocupat Berdiansk, au fost uciși

Șeful administrației locale susținute de Rusia în zonele ocupate din regiunea Zaporojie a anunțat că un oficial de rang înalt de acolo a fost ucis, informează CNN.

Evgheni Balițki, șeful administrației numite de Rusia, a declarat că Oleg Boiko – un oficial de rang înalt din orașul Berdiansk – și soția sa au fost uciși. „Un eveniment tragic s-a petrecut noaptea trecută. Adjunctul șefului administrației din Berdiansk, Oleg Boiko, și soția sa, Liudmila, care lucra ca președinte al comisiei electorale din Berdiansk, au fost uciși în mod josnic”, a afirmat Balițki.

UPDATE ORA 17.00

Armata ucraineană: Mai mulți răniți, în urma bombardamentelor rusești asupra zonelor eliberate

O mare parte din regiunea ucraineană Harkov a fost recucerită de forțele ucrainene, dar armata anunță că zonele eliberate sunt acum puternic bombardate de artileria rusă, relatează CNN.

Administrația civilă și militară regională din Harkov a anunțat vineri că, „în cursul zilei trecute, inamicul a bombardat masiv așezările recent eliberate din regiunea Harkov, din districtele Harkov, Kupiansk și Izium. Clădirile rezidențiale au fost distruse; există răniți”.

Administrația a precizat că 10 persoane au fost rănite în districtul Kupiansk, inclusiv doi copii. Încă o persoană a fost rănită în districtul Izium, iar una a fost rănită în districtul Harkov, a precizat administrația regiunii Harkov.

UPDATE ORA 16.00

Putin afirmă că Rusia va „face totul” pentru a opri conflictul din Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin i-a spus premierului indian Narendra Modi că Rusia „va face totul” pentru a pune capăt conflictului din Ucraina, potrivit unui comunicat al Kremlinului citat de CNN. Cei doi lideri s-au întâlnit la Samarkand, în Uzbekistan, la finalul unui summit al Organizației de Cooperare de la Shanghai. Putin a dat vina pe Ucraina pentru continuarea conflictului.

UPDATE ORA 15.00

ONU va trimite o echipă în Izium

O sursă din cadrul Națiunilor Unite a declarat pentru CNN că o echipă de la Agenția de monitorizare a drepturilor omului din cadrul ONU (OHCHR) va merge la Izium și în zonele din jurul acestui oraș cât mai curând posibil.

Echipa de investigare a crimelor de război ar putea veni după aceea, a precizat sursa citată. Destinația prorpiu-zisă a anchetatorilor este neclară în acest moment. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că un sit de înmormântare în masă a fost descoperit în Izium, în regiunea Harkov, după ce zona a fost recucerită la sfârșitul săptămânii trecute. Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat că au fost găsite cel puțin 440 de morminte.

UPDATE ORA 14.00

Biroul procurorului general al Ucrainei a publicat noi cifre privind copiii uciși și răniți de când Rusia a invadat țara, pe 24 februarie.

Cel mai mare număr de victime în care au fost implicați copii a provenit din regiunea Donețk, în sud-est, pe care serviciile secrete ucrainene consideră că Rusia încă se concentrează pe ocuparea completă.

UPDATE ORA 13.00

Adjunctul șefului autorității instalate de Rusia în Berdiansk a fost ucis împreună cu soția sa

Autoritatea separatistă din Berdiansk, susținută de Rusia, a acuzat vineri Kievul că l-a ucis pe adjunctul șefului administrației civile militare, care a condus comisia electorală teritorială a orașului pentru referendumul de aderare la Rusia, a anunțat administrația orașului pe Telegram. Soția sa a murit și ea.

Administrația orașului nu a oferit detalii cu privire la modul în care Oleg Boyko și soția sa, Lyudmila Boyko, au fost uciși în garajul lor din Berdiansk, care se află în regiunea Zaporojie, în sudul Ucrainei. Însă administrația orașului a descris crimele ca fiind o dublă crimă.

UPDATE ORA 12.00

Încă cinci nave cu cereale părăsesc porturile din raionul Odesa. Expedierea de produse agricole ucrainene către țările europene și africane continuă prin „coridorul cerealelor”, așa cum era planificat, potrivit Ministerului Apărării din Turcia.

Ucraina a exportat până acum 3,33 milioane de tone de cereale, după ce a Rusia și Ucraina au semnat, fiecare în parte, câte un acord intermediat de ONU și de Turcia, pe 1 august.

UPDATE ORA 11.00

Deputatul Radei Supreme (parlamentul Ucrainei) Andrii Derkach (pronunță Dercaci) a primit cel puțin 567.000 de dolari de la serviciile de informații din Rusia pentru a discredita Ucraina pe arena internațională, potrivit Biroului Național Anticorupție al Ucrainei (NABU). În iunie a.c., Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a dezvăluit și o rețea de agenți ruși, despre care susține că era condusă de Derkach.

Potrivit autorităților de la Kyiv, deputatul a primit fonduri de la serviciul de informații al armatei ruse (GRU) pentru a crea structuri de securitate privată, pe care Rusia plănuia să le folosească pentru a ocupa Ucraina. În acest scop, Rusia a alocat între 3 și 4 milioane de dolari la fiecare câteva luni.

UPDATE ORA 10.00

Unul dintre canalele Telegram ale autoproclamatei Republici Populare Donețk (RPD) a publicat peste noapte bilanțul victimelor civile, afirmând că trei persoane au fost ucise și 12 persoane au suferit răni de diferite grade de gravitate în urma bombardamentelor efectuate de forțele ucrainene pe teritoriul pe care îl ocupă RPD.

Afirmațiile nu au fost verificate în mod independent. RPD este recunoscută ca autoritate legitimă doar de trei state membre ale ONU: Rusia, Siria și Coreea de Nord.

UPDATE ORA 09.00

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că atacul Ucrainei împotriva trupelor rusești a fost foarte eficient, dar a avertizat că națiunile ar trebui să se pregătească pentru o perioadă lungă de timp, deoarece acest lucru nu indică începutul sfârșitului războiului.

UPDATE ORA 08.00

Consiliul de guvernatori al celor 35 de state membre ale organizației de supraveghere nucleară a ONU a adoptat o rezoluție prin care cere Rusiei să pună capăt ocupației centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei, relatează Reuters. Rezoluția de joi este a doua referitoare la invazia Rusiei în Ucraina adoptată de consiliul de administrație al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

UPDATE ORA 07.00

Germania va furniza Ucrainei vehicule blindate suplimentare și sisteme de lansare de rachete, dar nu va furniza tancurile de luptă pe care Kievul le cere de mult timp, a declarat ministrul german al apărării, Christine Lambrecht. Ea a declarat joi că vehiculele de luptă pentru infanterie BMP-1 de fabricație sovietică vor ajunge, de asemenea, repede în Ucraina din Grecia.

UPDATE ORA 06.00

Vladimir Putin i-a mulțumit liderului chinez, Xi Jinping, pentru abordarea chilibrată” a crizei ucrainene și a criticat politicile urâte” ale Washingtonului, în cadrul unei întâlniri care a urmat unui eșec major pentru Moscova pe câmpul de luptă.

Putin i-a spus joi omologului său chinez: Înțelegem întrebările și preocupările dumneavoastră în această privință și, cu siguranță, vom oferi o explicație detaliată a poziției noastre pe această temă în timpul întâlnirii de astăzi, chiar dacă am vorbit deja despre asta mai devreme”.

UPDATE ORA 05.00

Ucraina a pierdut aproape 15% din capacitatea sa de stocare a cerealelor în război, ceea ce amenință rolul său de furnizor cheie de alimente pentru întreaga lume, potrivit unui raport. Observatorul conflictului, susținut de guvernul american, a declarat că rușii au confiscat 6,24 milioane de tone de capacitate de stocare a alimentelor, iar alte 2,25 milioane de tone de capacitate aflată în mâinile ucrainenilor au fost distruse, potrivit Agenției France-Presse.

Ca urmare, fermierii nu mai au spațiu pentru a-și depozita producția în vederea expedierii, ceea ce ar putea descuraja plantațiile pentru următoarea recoltă, în special pentru grâul de iarnă, se arată în raport.

UPDATE ORA 04.00

Șefa Uniunii Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că dorește ca președintele rus, Vladimir Putin, să răspundă în fața Curții Penale Internaționale pentru crimele de război din Ucraina. Faptul că Putin trebuie să piardă acest război și trebuie să se confrunte cu acțiunile sale, asta este important pentru mine”, a declarat ea joi pentru postul de televiziune al publicației germane Bild.

UPDATE ORA 03.00

Ucraina descoperă un sit de înmormântare în masă la Izium

Autoritățile ucrainene au descoperit un sit de înmormântare în masă cu peste 440 de cadavre în orașul Izium, din estul Ucrainei, care a fost recucerit de la forțele ruse, a declarat un șef al poliției regionale. Serhiy Bolvinov, anchetatorul șef al poliției din regiunea Harkov, a declarat pentru Sky News că unele dintre persoane au fost ucise de bombardamente și lovituri aeriene.

Președintele Volodimir Zelenski a comparat descoperirea cu ceea ce s-a întâmplat la Bucea, la periferia Kievului, spunând într-un discurs video de joi seara: Rusia lasă moarte în urma ei peste tot și trebuie să fie trasă la răspundere”.

UPDATE ORA 02.00

Când Vladimir Putin s-a întâlnit cu Xi Jinping pentru prima dată de la invazia Moscovei în Ucraina, președintele rus a declarat că înțelege întrebările și îngrijorările” Chinei cu privire la război.

A fost un semn rar la tensiunile dintre cele două state cauzate de invazie, iar liderul rus a părut deosebit de dornic să se facă plăcut lui Xi, adoptând un ton conciliant pe un subiect în care este adesea volatil și intransigent.

UPDATE ORA 01.00

Șeful ONU pentru alimentație spune că lumea se confruntă cu o urgență globală de o amploare fără precedent, cu până la 345 de milioane de oameni care riscă să moară de foame și 70 de milioane de oameni care sunt împinși mai aproape de foame din cauza războiului din Ucraina.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Consiliul guvernatorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), format din reprezentanți ai 35 de state membre ale ONU, a adoptat o rezoluție prin care cere Rusiei să pună capăt ocupației centralei nucleare de la Zaporojie.

Aceasta este a doua rezoluție privind invazia Rusiei în Ucraina adoptată de Consiliul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.