• Un cimitir mare care conținea 440 de morminte a fost descoperit într-un oraș ucrainean eliberat.
  • Sute de morți au fost descoperiți în Izyum, în regiunea Harkov din țară, după ce a fost eliberat de sub controlul rusesc.
  • Un ofițer de poliție de rang înalt a dezvăluit descoperirea de groază și a declarat că fiecare cadavru va fi exhumat și dus la expertiză.

Un cimitir mare care conținea 440 de morminte a fost descoperit într-un oraș ucrainean eliberat. Sute de morți au fost descoperiți în Izyum, în regiunea Harkov din țară, după ce a fost eliberat de sub controlul rusesc.

Un ofițer de poliție de rang înalt a dezvăluit descoperirea de groază și a declarat că fiecare cadavru va fi exhumat și dus la expertiză.

Totul a făcut parte dintr-un efort major al Ucrainei, poliția lucrând cu procurorii și alți anchetatori, pentru a aduna dovezi ale presupuselor crime de război rusești.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
BIN SALMAN CAUTĂ INVESTITORI PENTRU NEOM
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

Anchetatorul șef al poliției, Serhii Bolvinov, a declarat pentru Sky News că fiecare cadavru a fost îngropat individual în locul improvizat. Cu toate acestea, pentru ca descoperirea șocantă să fie și mai gravă, se pare că ofițerii au cunoștință și de o serie de alte locuri de cimitire.

Acestea au ieșit la iveală de când au început investigațiile privind crimele de război rusești, pe fondul unor acuzații de groază în regiunea Harkov în lunile în care aceasta a fost sub control rusesc, a declarat Bolvinov.

El a spus: „Pot spune că există unul dintre cele mai mari cimitire dintr-un oraș eliberat, care conține peste 440 de morminte. În jur de 440 de cadavre au fost îngropate într-un singur loc.”

Ofițerul de rang înalt a precizat că unii dintre ucrainenii măcelăriți au fost împușcați, alții au murit din cauza tirurilor de artilerie rusești, iar alții din cauza minelor sau a altor explozibili. Un număr de cadavre nu au fost identificate, iar cauza morții nu a fost încă stabilită.

El a adăugat: Pentru mine, a fost deosebit de șocant și oribil, iar aceasta este o crimă împotriva umanității. Nu ar trebui să fie așa într-o lume civilizată în 2022. Este o poveste atât de îngrozitoare și neplăcută din orice unghi. Sunt încrezător că răul va fi cu siguranță pedepsit.”

Acest lucru vine în contextul în care Ucraina a lansat o serie de contraatacuri surprinzătoare în ultimele săptămâni, care au prins Rusia nepregătită și au dus la recucerirea unor mari părți de teritoriu.

Soldații ruși au fost alungați din bastioanele din Ucraina după ce forțele Kievului au eliberat o zonă de șapte ori mai mare decât Londra. Într-o contraofensivă rapidă și decisivă, trupele lui Vladimir Putin au fost dislocate de pe 8.000 de km pătrați de teritoriu ucrainean în regiunea nord-estică Harkov.

Adresându-se țării aseară, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că măsurile de stabilizare” au fost deja realizate în jumătate din teritoriu, în timp ce aceleași măsuri continuă în cealaltă secțiune.

Ucraina a schimbat cursul războiului la sfârșitul săptămânii trecute, când a recucerit principalul centru de aprovizionare militară a Moscovei în nord-est, pregătind terenul pentru o serie de victorii zdrobitoare.