• Avem oficial un comitet pentru a scăpa de vizele pentru SUA. Decizia înființării  Comitetului pentru aderarea României la Programul de scutire de vize al Statelor Unite ale Americii/Visa Waiver Program (VWP) a fost publicată în Monitorul Oficial.
  • Comitetul va face campanii de informare și conștientizare publică pentru a sensibiliza cetățenii cu privire la Programul Visa Waiver și procesul de aderare la acest program. Decizia rămâne la Washington.
  • Ambasadoarea Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Kathleen Kavalec, speră că „vom reuşi să obţinem ceva în timpul mandatului meu”.

Avem oficial un comitet pentru a scăpa de vize pentru SUA. Decizia înființării  Comitetului pentru aderarea României la Programul de scutire de vize al Statelor Unite ale Americii/Visa Waiver Program (VWP) a fost publicată în Monitorul Oficial.

Comitetul va face campanii de informare a cetățenilor despre cerințele necesare pentru ca Statele Unite să elibereze vizele. Astfel, speră Guvernul, va scade rata de refuz.  Tările care doresc să adere la Programul Visa Waiver trebuie să înregistreze o rată de refuz mai mică de 3%, iar România a avut în 2022 o rată de respingere de 17%.

România, Bulgaria și Cipru sunt singurele state membre ale UE ale căror vize pentru SUA nu au fost încă eliminate. Asta chiar dacă Cipru a avut în 2020 o rată a refuzului de 2,69%, iar Uniunea Europeană a făcut presiuni la Washington pentru a elimina vizele pentru cetățenii statelor membre. După îndeplinirea criteriilor, decizia eliminării vizelor rămâne la latitudinea administrației de la Washington.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
XI JINPING RESTRUCTUREAZĂ ARMATA
PAPA VIZITEAZĂ O ÎNCHISOARE DE FEMEI
IOHANNIS CAUTĂ JOB LA C.E.
LIGHT MAKES YOU FEEL BETTER
BEYONCE FACE SHOW LA VMA

În urma unei vizite în România, senatorii americani Richard Durbin și Jeanne Shaheen au introdus în martie anul acesta un proiect de lege care recomandă includerea României în programul Visa Waiver.

„Proiectul de lege privind susţinerea admiterii României în programul Visa Waver este cel mai puternic semnal legislativ pe care România îl primeşte din partea Statelor Unite pe acest dosar. De asemenea, proiectul de lege subliniază în fapt nevoia de a accelera eforturile ambelor guverne, al SUA şi al României, de a face paşi concreţi în această direcţie. Nu în ultimul rând, iniţiativa senatorilor americani arată susţinerea şi încrederea de care se bucură România ca partener şi aliat strategic în regiunea Mării Negre” a declarat ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru.

Ambasadoarea Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Kathleen Kavalec, speră că „vom reuşi să obţinem ceva în timpul mandatului meu”.

Citește și

Proiectul care recomandă includerea României în programul Visa Waiver, introdus în Senatul SUA

Sărbătorește românește un weekend la Washington. Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA: „O invitație pentru publicul american să viziteze România”