- Compania rusă Gazprom a redus, luni, aprovizionarea cu gaze a Germaniei, Austriei şi Italiei, din cauza unor lucrări de întreţinere, dar există temeri că alimentarea va fi afectată permament în contextul tensiunilor dintre Uniunea Europeană şi Administraţia Vladimir Putin.
- Guvernul Olaf Scholz a confirmat, luni, că Rusia a oprit livrările prin gazoductul Nord Stream 1.
- „Gazoductul Nord Stream este oprit, ceea ce înseamnă că gazul nu mai circulă”, a comunicat Ministerul Economiei de la Berlin.
Compania rusă Gazprom a redus, luni, aprovizionarea cu gaze a Germaniei, Austriei şi Italiei, din cauza unor lucrări de întreţinere, dar există temeri că alimentarea va fi afectată permament în contextul tensiunilor dintre Uniunea Europeană şi Administraţia Vladimir Putin.
Guvernul Olaf Scholz a confirmat, luni, că Rusia a oprit livrările prin gazoductul Nord Stream 1. „Gazoductul Nord Stream este oprit, ceea ce înseamnă că gazul nu mai circulă”, a comunicat Ministerul Economiei de la Berlin.
Oficial, Rusia anunţă că lucrările de întreţinere vor dura zece zile, dar Berlinul se teme că se poate întâmpla orice. „Ne confruntăm cu o situaţie inedită, orice este posibil. Este posibil ca gazul să vină din nou, dar este posibil să nu mai vină, trebuie să ne pregătim pentru ce este mai rău”, a declarat, potrivit cotidianului Le Monde, vicecancelarul Robert Habeck, care este şi ministru al Economiei şi Acţiunilor Climatice.
Moscova diminuase deja cu 60% în ultimele săptămâni livrările prin gazoductul Nord Stream 1. Livrările fuseseră deja oprite pentru Bulgaria, Franţa, Polonia, Finlanda, Olanda şi Danemarca.
Tot luni, Gazprom a diminuat aprovizionarea cu gaze a Austriei. „Volumul de gaze în Terminalul Baumgarten a scăzut cu 70%”, a anunţat compania OMV, conform Agenţiei France-Presse.
Şi Italia a semnalat că primeşte un volum mai mic de gaze din Rusia. „Gazprom ne-a comunicat că începând de luni va furniza 21 de milioane de metri cubi de gaz, comparativ cu media de 32 de milioane de metri cubi”, a comunicat compania ENI, citată de agenţia ANSA.
UE anunţă că se pregăteşte pentru orice situaţie
„Uniunea Europeană se pregăteşte pentru orice scenariu. În mod evident, situaţia este gravă şi trebuie să fim pregătiţi. După cum se ştie, la jumătatea lunii iulie va fi aprobat un plan de prevenire în perspectiva iernii. Este necesar să ajungem cât mai rapid la autonomie energetică faţă de Rusia”, a afirmat Tim McPhie, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
Uniunea Europeană a aplicat sancţiuni economice şi comerciale masive împotriva Rusiei din cauza intervenţiei militare în Ucraina.