• În Catane, Dolj, din 2.200 de locuitori doar 100 au un loc de muncă
  • Mai mult de 50% din locuitori sunt șomeri neindemnizați
  • Localnicii spun că nu se angajează pentru că e greu să facă naveta
  • După pandemie, oamenii vor să plece în Spania

România a ajuns la 3,8% șomaj în pandemie. Aceasta este media țării, dar am aruncat un ochi și pe lista extremelor. Și am descoperit polul șomeriei din România. Se numește Catane și e în județul Dolj.

Comuna cu cei mai mulți șomeri din România are 2.200 de suflete și doar 100 de oameni care muncesc. Cei mai mulți la primărie. Angajatorul privat e magazinul din sat.

Peste o mie de locuitori primesc ajutor social. Spun că ar munci, dar naveta de 70 de kilometri până la Craiova e mai grea decât plecatul în Spania. Așa că așteaptă să treacă virusul.

Primarul spune că le-a organizat cursuri de frizerie și croitorie, dar nu s-au dus mulți. E mulțumit că nu se mai fură în sat. E și greu cu 90 de camere de supraveghere montate.

Marius Dinulescu, primarul comunei Catane: „Cursuri de calificare au fost, de diferite meserii. Ba frizerie, ba croitorie, cofetărie și așa mai departe, dar sunt puțini care vin la cursuri deoarece nu știu carte. Nu au învățat. Nu au nicio oră de școală. Vă dați seama că n-ai ce cursuri să faci cu oamenii ăștia“.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Mircea Constantin, consilier local Catane: „S-au făcut cursuri aici, dar dacă nu s-a găsit locuri de muncă în apropiere… Degeaba îi găsește locuri de muncă la 70-80 km.(…)Tineretul ar vrea să muncească. Au forță de muncă.(…) Trăiesc din ce pot. De furat nu se mai fură.“

Tot șomajul a fost motiv de protest astăzi chiar în Craiova. „Dacă nu ne lăsați să muncim, o să furăm!“, a fost scandarea zilei. Închiderea târgului de vechituri le-a luat celor supărați sursa de venit.