• Qatar a sugerat că ar putea furniza mai mult gaz Europei.
  • Ministrul de Externe s-a coordonat cu Washingtonul înainte de discuțiile cu Lavrov.
  • Contactele Qatarului cu SUA contrastează cu tensiunile din Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită.

Invazia Rusiei în Ucraina a deschis oportunități diplomatice și comerciale pentru Qatar, pentru a-și extinde vânzările de energie către Occident și pentru a-și consolida alianța cu Washingtonul, pe fondul tensiunilor SUA cu alte state arabe din Golf.

Qatar a căutat să adopte o poziție în mare parte neutră în legătură cu conflictul, dar, deși a încercat să evite să aleagă o parte, a semnalat prin răspunsul său că poate oferi asistență politică și economică semnificativă partenerilor occidentali. În contextul în care mulți importatori europeni de energie caută urgent modalități de a-și reduce dependența puternică de Rusia, Qatar a sugerat că ar putea direcționa mai mult gaz în viitor către Europa.

În schimb, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au rezistat solicitărilor occidentale de creștere rapidă a producției de petrol pentru a limita saltul prețurilor la țiței provocat de conflictul din Ucraina.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Aceste două mari puteri arabe din Golf, care au căutat ani de zile să izoleze Qatar, și-au văzut propriile relații cu Washingtonul tensionate în ultimii ani, în parte din cauza preocupărilor legate de angajamentele de securitate ale SUA față de partenerii săi din țările arabe din Golf.

Între timp, Qatar, care găzduiește cea mai mare bază aeriană americană din Orientul Mijlociu, a fost desemnat luna trecută drept aliat important al Statelor Unite care nu face parte din NATO – un statut care nu a fost acordat nici Emiratelor Arabe Unite și nici Arabiei Saudite.

Acesta a încercat să joace un rol pe tot parcursul negocierilor nucleare cu Iranul și a transmis mesaje între Teheran și Washington. Luni, ministrul de externe, șeicul Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, s-a întâlnit cu omologul său rus, Serghei Lavrov. Discuțiile s-au axat pe ridicarea barierelor în calea finalizării acordului nuclear iranian, a declarat pentru Reuters o sursă care cunoaște discuțiile cu privire la Iran.