• Consiliul de Monitorizare trebuie să asigure respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități.
  • În centrul de la Sasca Mică sunt internați 390 de bolnavi cu dizabilități.
  • Din cele 800 de centre din toată țara, Consiliul poate verifica anual cel mult 150.
  • Puterea Consiliului este limitată, iar centrele funcționează în continuare.

Consiliul de Monitorizare. Așa se numește instituția care ar trebui să se asigure că drepturile persoanelor cu dizabilități sunt respectate.

În realitate, însă, e o instituție care funcționează mai mult pe hârtie. Face vizite la centrele de asistență, îngrijire și recuperare, întocmește rapoarte și… cam atât. Centrul nu poate lua nicio măsură.

Ultimul dintre rapoartele întocmite arată o imagine dezolantă la unul dintre cele mai mari centre din țară. Aproape 400 de oameni trăiesc în centrul de la Sasca Mică, în Suceava.

Recomandări

UCRAINA POATE LOVI RUSIA
ÎNCEPE G20 LA RIO
CINE A FOST BELA KAROLYI?
ȘTII UNDE AU ERUPT VULCANII?
UNDE FACI REVELIONUL?
FOODSERVICE FOR YOU

Dorm pe bănci, în curte, pe aleea, au câteva băncuțe, dorm pe bănci afară pentru că nu sunt lăsați să intre, să nu murdărească centrul”, susține Monica Dumitrescu, expert de monitorizare.

În urmă cu o lună și jumătate Consiliul prezenta condițiile improprii în care erau ținuți cei internați la Centrul de îngrijire Olteni, din Teleorman. Aici a fost, însă, un caz fericit, pentru că autoritățile județene s-au pus pe treabă.
(SINCRON)
ID MAM 602045
EMANUEL GABRIEL BOTNARIU, președinte Consiliul de Monitorizare

Din spusele celor de la Consiliul Județean Teleorman s-au apucat de lucrări de reabilitare acolo. Acolo 16 beneficiari au fost mutați din acel centru, a fost schimbat directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului și șefa de centru totodată”, a spus Emanuel Gabriel Botnariu, președinte al Consiliului de Monitorizare.

Lista instituțiilor care ar trebui să ia măsuri în urma acestor rapoarte este una foarte lungă. Iar acest lucru prelungește și mai mult luarea unor măsuri.

Am sesizat Ministerul Muncii, Ministerul Sănătății, ANDPCA, ANPIS, DSVSA Suceava. Din păcate, acest termen de 30 de zile este unul foarte mare pentru situațiile de genul acesta”, declară Gloria Ionescu, expert de monitorizare.

Cei care conduc consiliul recunosc că dintre cele peste 800 de centre existente, doar 150 pot fi verificate într-un an.

„Lipsa unei legislații coerente, lipsa fondurilor pentru că ni nu avem decât 10 inspectori de monitorizare. Vedeți, dacă am avbea niște structuri teritoriale care ar putea să treacă mai des prin aceste centre, eu cred că foarte multe lucruri ar putea fi remediate”, conchide președintele Consiliului de Monitorizare.