• Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite (ONU) a adoptat o declarație de susținere a eforturilor diplomatice ale secretarului general al ONU, António Guterres, pentru a găsi o soluție pașnică la războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
  • Declarația, inițiată de Mexic și Norvegia, a marcat prima dată când Consiliul de Securitate a convenit în unanimitate asupra unei acțiuni privind Ucraina de la invadarea acesteia de către Rusia.
  • Cel puțin 3.309 civili au fost uciși și alți 3.493 au fost răniți în Ucraina de când Rusia a lansat războiul în această țară la 24 februarie, potrivit estimărilor ONU.

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite (ONU) a adoptat o declarație de susținere a eforturilor diplomatice ale secretarului general al ONU, António Guterres, pentru a găsi o soluție pașnică la războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Declarația, inițiată de Mexic și Norvegia, a marcat prima dată când Consiliul de Securitate a convenit în unanimitate asupra unei acțiuni privind Ucraina de la invadarea acesteia de către Rusia la sfârșitul lunii februarie.

În textul declarației, conflictul nu a fost numit „război” sau „invazie” și nu s-a referit la agresiune, obținând astfel aprobarea Rusiei.

Consiliul și-a exprimat „îngrijorarea profundă cu privire la menținerea păcii și securității Ucrainei” și a reamintit „că toate statele membre și-au asumat, în conformitate cu Carta Națiunilor Unite, obligația de a-și rezolva disputele internaționale prin mijloace pașnice”.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Consiliul de Securitate își exprimă sprijinul ferm pentru eforturile secretarului general în căutarea unei soluții pașnice”, a declarat consiliul într-o declarație.

La rândul său, Guterres a remarcat semnificația unanimității consiliului, subliniind că „lumea trebuie să se unească pentru a reduce la tăcere armele și a susține valorile Cartei ONU”.

Astăzi, pentru prima dată, Consiliul de Securitate a vorbit pe o singură voce pentru pacea din Ucraina. Așa cum am spus de multe ori, lumea trebuie să se unească pentru a reduce la tăcere armele și pentru a susține valorile Cartei Națiunilor Unite. Salut acest sprijin și voi continua să nu precupețesc niciun efort pentru a salva vieți, a reduce suferința și a găsi calea păcii”, a declarat, vineri, secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Cel puțin 3.309 civili au fost uciși și alți 3.493 au fost răniți în Ucraina de când Rusia a lansat războiul în această țară la 24 februarie, potrivit estimărilor ONU.

Peste 5,7 milioane de persoane au fugit în alte țări, iar aproximativ 7,7 milioane de persoane au fost strămutate în interiorul țării, potrivit datelor Agenției ONU pentru refugiați.