• Se estimează că Rusia a pierdut până la 15.000 de soldați în Ucraina de când a început războiul, în urmă cu aproximativ două luni, dar mașina de propagandă a lui Putin a ascuns adevăratul număr de morți și a încercat să îl țină ascuns publicului.
  • Între timp, economia Rusiei a fost lăsată să se clatine din cauza valului de sancțiuni impuse de țări din întreaga lume. Marile companii au părăsit Rusia, iar inflația a crescut vertiginos.
  • Vladimir Ashurkov, directorul executiv al Fundației Anticorupție a liderului rus de opoziție Alexei Navalny, încarcerat, a declarat la începutul acestei săptămâni pentru Insider că războiul din Ucraina a accelerat căderea lui Putin din cauza consecințelor imense pentru elita rusă.

Este doar o chestiune de timp până când rușii vor începe să vadă dincolo de propaganda președintelui rus Vladimir Putin privind războiul din Ucraina, potrivit unui fost membru al Kremlinului care a vorbit cu Washington Post.

În trei luni, magazinele și fabricile vor rămâne fără stocuri, iar amploarea deceselor din armata rusă va deveni clară”, a declarat pentru Post Serghei Pugachev, care a făcut parte din cercul de apropiați ai lui Putin, conform 19fortyfive.com.

Pugachev, cunoscut anterior ca „bancherul lui Putin”, a fugit la Londra în 2011 după ce s-a certat cu liderul rus. Fostul bancher rus, care a fost acuzat de deturnare de fonduri de către guvernul rus, a declarat că deteriorarea relației sale cu Putin l-a făcut să se teamă pentru viața sa, potrivit BBC News.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Se estimează că Rusia a pierdut până la 15.000 de soldați în Ucraina de când a început războiul, în urmă cu aproximativ două luni, dar mașina de propagandă a lui Putin a ascuns adevăratul număr de morți și a încercat să îl țină ascuns publicului.

Războiul produce pagube în Rusia

Între timp, economia Rusiei a fost lăsată să se clatine din cauza valului de sancțiuni impuse de țări din întreaga lume. Marile companii au părăsit Rusia, iar inflația a crescut vertiginos.

În ciuda situației dezastruoase, Putin a încercat să prezinte o imagine roz a perspectivelor economice ale Rusiei. El a declarat că sancțiunile occidentale au eșuat.

Însă Elvira Nabiullina, guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, a declarat vineri reporterilor: „Ne aflăm într-o zonă de incertitudine colosală”.

Și, potrivit reportajului publicat de Post, mulți dintre cei mai bogați oameni din Rusia și-au văzut imperiile de afaceri decimate ca urmare a războiului din Ucraina.

Într-o singură zi, au distrus ceea ce a fost construit de-a lungul multor ani. Este o catastrofă”, a declarat un om de afaceri rus pentru Post. Bărbatul, care a vorbit sub protecția anonimatului de teama de represalii, se afla printre un grup de ruși bogați care au fost chemați să se întâlnească cu Putin în ziua în care acesta a lansat invazia neprovocată de la sfârșitul lunii februarie.

În timp ce așteptau aproximativ două ore ca Putin să sosească la întâlnire, un participant a declarat pentru Post: „Unii dintre ei au spus: Am pierdut totul”.

Rușii se întorc împotriva lui Putin

Acestea fiind spuse, raportul Post a mai spus că magnații ruși sunt încă precauți în a se exprima public împotriva războiului sau a lui Putin. Liderul rus, ai cărui critici sfârșesc deseori morți sau după gratii, a semnat o lege la scurt timp după invazie prin care oamenii ar putea fi condamnați la până la 15 ani de închisoare pentru răspândirea de „știri false” despre armata rusă.

Ceea ce spun ei este subtil: contextul este că Occidentul, NATO este de vină… Ei vorbesc despre asta ca și cum ar fi o conspirație împotriva Rusiei”, a declarat Pugachev pentru Post.

Dar, pe măsură ce războiul se prelungește și durerea penalizărilor economice este resimțită mai acut în întreaga Rusie, unii spun că Putin va fi din ce în ce mai izolat și tot mai mulți oameni se vor întoarce împotriva lui.

Vladimir Ashurkov, directorul executiv al Fundației Anticorupție a liderului rus de opoziție Alexei Navalny, încarcerat, a declarat la începutul acestei săptămâni pentru Insider că războiul din Ucraina a accelerat căderea lui Putin din cauza consecințelor imense pentru elita rusă.

Începutul sfârșitului lui Putin a început cu ceva timp în urmă. Dar sunt convins că acest război a făcut ca mulți oameni din Rusia și din afara Rusiei să fie nemulțumiți de el. Oamenii din elita politică și economică și-au văzut stilul de viață dat peste cap, averile lor au fost decimate”, a declarat Ashurkov, adăugând: „Acest lucru îl face pe Putin extrem de nepopular și îi afectează pe toți. Cred că acest lucru îi grăbește dispariția”.