- O rezoluție are nevoie de nouă voturi pentru și niciun veto – din partea Statelor Unite, Rusiei, Chinei, Marii Britanii sau Franței – pentru a trece în Consiliu.
- Diplomații se așteptau ca măsura să fie adoptată.
- Ambasadorul Irlandei la ONU, Fergal Mythen, a declarat înaintea votului că cei 15 membri ai Consiliului de Securitate au o oportunitate importantă.
Consiliul de Securitate al ONU va vota vineri o propunere a Irlandei și a Statelor Unite de a acorda eforturilor umanitare o exceptare generală de la sancțiunile ONU, răspunzând astfel preocupărilor grupurilor umanitare cu privire la impactul unor astfel de măsuri asupra activității lor.
Ambasadorul Irlandei la ONU, Fergal Mythen, a declarat înaintea votului că cei 15 membri ai Consiliului de Securitate au o oportunitate importantă „de a aborda în mod cuprinzător consecințele umanitare neintenționate ale regimurilor de sancțiuni ale ONU„.
Atunci când grupurile umanitare au fost afectate de sancțiunile ONU, Consiliul de Securitate a abordat în mod tradițional problemele de la caz la caz. Proiectul de rezoluție care urmează să fie votat vineri prevede, în linii mari, că sprijinul pentru eforturile umanitare nu ar constitui o încălcare a înghețării activelor ONU.
„Furnizarea, procesarea sau plata fondurilor, a altor active financiare sau resurse economice, sau furnizarea de bunuri și servicii necesare pentru a asigura furnizarea la timp a asistenței umanitare sau pentru a sprijini alte activități care sprijină nevoile umane de bază … sunt permise”, se arată în proiect.
Dacă va fi adoptat, acesta se va aplica organismelor ONU, organizațiilor internaționale, grupurilor umanitare cu statut de observator în cadrul Adunării Generale a ONU – cum ar fi Comitetul Internațional al Crucii Roșii – și grupurilor umanitare care lucrează cu ONU.
„Având în vedere că nevoile se află la niveluri record la nivel global, este esențial să se depună toate eforturile pentru a elimina obstacolele care împiedică accesul la asistență pentru comunități”, a declarat Amanda Catanzano, vicepreședinte interimar pentru politici și advocacy la Comitetul Internațional de Salvare.
„Schimbarea puterii în Afganistan anul trecut a subliniat nevoia urgentă și tardivă de acest tip de claritate în timpul unei situații de urgență”, a mai spus ea. „Nu putem prezice crizele de mâine, dar putem acționa acum pentru a crea claritate universală”. O rezoluție are nevoie de nouă voturi pentru și niciun veto – din partea Statelor Unite, Rusiei, Chinei, Marii Britanii sau Franței – pentru a trece în Consiliu. Diplomații se așteptau ca măsura să fie adoptată.