• Liderii UE au aprobat pachetul 6 de sancțiuni contra Rusiei. UE reduce cu 90% importurile de petrol rusesc până la sfârșitul anului.
  • Embargoul începe cu petrolul importat pe cale maritimă.
  • România a susținut tot timpul pachetele de sancțiuni impuse Rusiei.

Putin n-a scăpat de pachetul 6 de sancțiuni, oricât s-a opus Viktor Orban. Până la sfârșitul anului, Uniunea Europeană va reduce cu 90% importurile de petrol din Rusia.

Începe cu cele aduse în Europa pe cale maritimă și lasă un răgaz de 18 luni Cehiei și până la sfârșitul anului Ungariei și Slovaciei.

Nerăbdător să își anunțe victoria europeană, Orban le-a transmis ungurilor un mesaj în toiul nopții, imediat după încheierea negocierilor. Ungaria a plafonat din noiembrie prețul carburanților, acum sunt cu 20-30% mai ieftini decât în țările vecine. Așa că acum cei care treceau granița ca să facă plinul nu mai pot cumpăra la preț preferențial decât 20 de litri.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Consecința? Au început să fie furate plăcuțele de înmatriculare.

,,Este ora 1 noaptea. Prima zi a Consiliului European doar ce s-a încheiat. Cea mai importantă veste este că am apărat utilitatea programului de reducere a prețurilor, am reușit să învingem propunerea Comisiei de interzicere a utilizării petrolului rusesc în Ungaria. MUSCA Am ajuns la o înțelegere, ca acele țări care primesc țiței prin conducte să poată continua să opereze în vechii termeni. Familiile pot dormi bine în noaptea asta, cea mai proastă idee a fost evitată” , a declarat premierul Ungariei, Viktor Orban.

De asemenea, președintele Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen, atransmis și ea un mesaj: ,,Avem conducta Drujba, este singura conductă pentru petrolul rusesc. Partea nordică alimentează Polonia și Germania și partea sudică alimentează Ungaria și Slovacia. Așa cum am spus, o treime din petrol este din conductă și avem un angajament politic clar din Polonia și Germania că vor renunța la petrolul adus pe mare și vor renunța la petrolul rusesc până la sfârșitul anului” , a transmis ea.

Pe lângă prietenia care îl leagă de Putin, Orban nici nu a făcut nimic ca să diversifice sursele de energie ale Ungariei. Rafinăriile sale nici nu funcționează, trebuie să le repornească și, oricum, merg tot cu petrol rusesc. Vrea să facă centrală nucleară, dar proiectul este făcut tot de ruși.

România a susținut tot timpul pachetele de sancțiuni impuse Rusiei. E drept, noi am și investit în diversificarea surselor de energie. Aproape 40% din energia electrică o produce hidrocentrala de la Porțile de Fier, iar gaz și petrol folosim numai în proporție de 21%. Cât despre rafinării, avem trei, la Brazi, deținută de OMV Petrom, Petromidia, la Năvodari, deținută de kazahi și Petrotel, la Ploiești, care este a rușilor de la Lukoil.

Președintele României, Klaus Iohannis declara: ,,Pentru a nu fi surprinși de evoluție, am insistat să fie cuprinsă o așa-numită clauză de solidaritate în text și voi insista ca această clauză să rămână, asta înseamnând că, în cazul în care se întâmplă ceva, statele membre și Comisia să ia de urgență măsuri pentru a veni în ajutorul nostru” .