• Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, reunit joi în sesiune specială, a decis lansarea unei anchete cu privire la atrocitățile pe care trupele ruse le-ar fi comis în Ucraina.
  • Omar Abdi, director executiv adjunct pentru programe UNICEF, a spus: ,,Doar în ultima lună, ONU a verificat că aproape 800 de copii au fost uciși și credem că cifrele reale sunt mult mai mari.
  • În același timp, responsabila Departamentului pentru Afaceri Umanitare a ONU a spus că ,,luptele intense produc suferinţe umane uriaşe” şi că ,,civilii, în special femeile şi copiii, plătesc preţul cel mai mare„.

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, reunit joi, în sesiune specială, a decis lansarea unei anchete cu privire la atrocitățile pe care trupele ruse le-ar fi comis în Ucraina. Tot joi, ONU a cerut încetarea atacului asupra unităților de învățământ.

Omar Abdi, director executiv adjunct pentru programe UNICEF, a spus: ,,Doar în ultima lună, ONU a verificat că aproape 800 de copii au fost uciși și credem că cifrele reale sunt mult mai mari. Mai mulți copii au fost răniți și se confruntă cu încălcări grave ale drepturilor lor.

Alte milioane de copii au fost strămutați. Școlile continuă să fie atacate și folosite în scopuri militare. Iar infrastructura de apă și canalizare este afectată. Războiul din Ucraina, la fel ca toate războaiele, este o criză de protecție a copilului și a drepturilor copilului.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

În același timp, responsabila Departamentului pentru Afaceri Umanitare a ONU a spus că ,,luptele intense produc suferinţe umane uriaşe” şi că ,,civilii, în special femeile şi copiii, plătesc preţul cel mai mare„.

Mai multe ONG-uri au oferit suport victimelor din Ucraina

Joyce Msuya, Secretar General Adjunct pentru Afaceri Umanitare, a transmis: ,,Paisprezece milioane de ucraineni au fost forțați să își părăsească locuințele, dintre care 8 milioane sunt strămutați în interiorul țării. 227 de parteneri, majoritatea ONG-uri naționale, au oferit asistență umanitară pentru peste 5,4 milioane de persoane, multe dintre acestea în partea de est. Această extindere este fără precedent„.

Oficialii ucraineni spun că există aproximativ 1.000 de civili şi peste 500 de soldaţi răniţi prinşi în complexul Azovstal. Cu toate acestea, se estimează că aproximativ 100.000 de locuitori trăiesc fără apă, gaz sau comunicaţii în tot oraşul, care a fost puternic bombardat în săptămânile de atacuri ruseşti.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că au loc „discuţii intense” pentru a conveni asupra unei operaţiuni de evacuare din Mariupol, după întâlniri cu preşedintele Zelenski la Kiev şi cu preşedintele Putin la Moscova.