- Luni au avut loc consultări la Palatul Cotroceni, pentru formarea noului Guvern.
- Guvernul Cîțu a fost demis prin moțiune de cenzură, marțea trecută, în Parlament.
- USR a anunțat că îl va propune pe Dacian Cioloș pentru funcția de premier, iar președintele Klaus Iohannis a anunțat ulterior că a dat curs propunerii.
UPDATE 18:15. Klaus Iohannis îl desemnează pe Dacian Cioloș să formeze Guvernul.
UPDATE 17.50. Klaus Iohannis face declarații la 18:10, după consultările privind desemnarea premierului.
UPDATE 17.30. UDMR propune un guvern cu premier Kelemen Hunor
Uniunea Democrată a Maghiarilor din România i-a propus, luni, preşedintelui Klaus Iohannis un guvern cu premier Kelemen Hunor, timp de 6 luni. Kelemen Hunor a spus că în 6 luni de zile se pot schimba multe şi se pot forma majorităţi, însă România trebuie să treacă peste iarna grea.
Kelemen Hunor a spus, după ce a ieşit de la consultările de la Cotroceni, că România este într-o situaţie dificilă, iar propunerea UDMR are legătură cu asumarea.
O soluţie pentru terminarea crizei politice ar putea fi un guvern de 6 luni, sub conducerea UDMR, cu Kelemen Hunor premier.
Preşedintele UDMR este de părere că în 6 luni se pot schimba multe şi se pot forma majorităţi, dar acum este necesar ca România să treacă peste perioada grea în care se găseşte.
„,Noi am prezentat varianta noastră. Am spus că nici nu este cazul, nici timpul să tragem de timp, să căutăm soluţii care nu sunt viabile. E vorba de responsabilitate şi asumare. Împreună cu colegii mei am spus că suntem pregătiţi să venim cu o soluţie două etape – pentru şase lui, până în aprilie, o înţelegere cu partidele dispuse, PNL şi USR, să încercăm să refacem coaliţia. Dacă nu, atunci un sprijin parlamentar pentru un guvern condus de un reprezentant al UDMR. E vorba de asumare. Ştiu că suntem într-o situaţie dificilă, ştiu că pare o propunere extravagantă, dar ştiu că am putea trece această perioadă printr-o astfel de formulă. I-am spus preşedintelui Florin Cîţu aceste lucruri înainte să mergem la consultări. Nu are importanţă ce a răspuns, important este că am discutat”, a spus Kelemen.
Kelemen Hunor a precizat că nu a discutat cu PSD şi USR despre această propunere pe care i-a prezentat-o preşedintelui Klaus Iohannis.
Întrebat dacă pentru 6 luni nu ar putea să vină un guvern de uniune naţională, Kelemen a răspuns: „o astfel de variantă nu am auzit de la nimeni. Nici eu nu aş susţin o astfel de variantă. Ar însemna că nu există o poziţie în Parlament. Nu se poate”.
Astăzi este puţin probabil să se întâmple o refacere a coaliţiei, spune Kelemen, deşi nu exclude total această variantă: „Poate că voi reuşi eu ce nu reuşeşte Cioloş sau Cîţu. Peste şase luni timpul trece, te ajută să fii mai înţelept, mai responsabil, mai calm şi acele şanţuri care au fost scăpate pot fi refăcute încet – încet”.
UPDATE 16.50. AUR, după consultări: vrem guvern de specialiști, nu excludem suspendarea președintelui Iohannis
Reprezentanții AUR au anunțat după consultările de la Palatul Cotroceni cu președintele României, Klaus Iohannis, că au propus, ca soluție de rezolvare a crizei, formarea unui guvern de specialiști. Dacă Florin Cîțu nu va fi înlăturat, președintele ar putea fi suspendat, au spus cei de la AUR.
Reprezentanții AUR au anunțat luni, după discuțiile de la Palatul Cotroceni că soluția lor pentru criza guvernamentală este un premier independent care să adune un guvern de specialiști asumați politic.
Acesta ar urma să guverneze pe o perioadă limitată de timp, până la organizarea de alegeri anticipate.
În caz contrar, cei de la AUR susțin că s-ar putea ajunge până la suspendarea președintelui Klaus Iohannis.
„Dacă nu vedem bunăvoință, nu excludem nicio posibilitate”, a spus copreședintele AUR, George Simion.
Reprezentanții AUR solicită măsuri rapide.
„Fără demisia lui Cîțu am asistat la o butaforie”, a adăugat Simion.
Ei au mai spus că președintele Klaus Iohannis nu a dat niciun răspuns la propunerea privind guvernul de specialiști.
„Nici măcar de principiu nu ne-a dat un răspuns domnul președinte, rămâne să cugete, dar nu are prea mult timp… Cîțu să-și dea demisia din funcția de premier interimar ca să nu ne dea nouă impresia că prin negocieri se dorește prelungirea șederii lui Cîțu la Palatul Victoria”, a declarat copreședintele AUR, Claudiu Târziu.
UPDATE 16.30. Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu reprezentanții UDMR
UPDATE 16.00: AUR, față în față cu președintele Iohannis
AUR a intrat la negocieri. Anterior, co-președintele formațiunii a transmis live pe Facebook că în fața Palatului Cotroceni are loc o manifestație la care participă circa 20 de oameni și care cer renunțarea la campania de imunizare. „Libertate”, strigă ei.
UPDATE 14.20. Ciolacu, după consultări: Ori se creează o majoritate pentru guvern, ori pentru anticipate
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, după consultările cu președintele Klaus Iohannis, că România nu va depăși criza fără o majoritate în Parlament.
„Tot ce nu va putea face Guvernul, va face Parlamentul. Va lucra 24 de ore din 24”, a spus Ciolacu.
UPDATE 14.00. Delegaţia USR a intrat la discuţii cu șeful statului
Delegația USR a început discuțiile cu președintele Klaus Iohannis. Anterior, ei au anunțat că Dacian Cioloș va fi propunerea lor pentru conducerea Executivului.
UPDATE 13.15. Florin Cîțu: Nu am avansat o propunere
Florin Cîțu a spus, luni, după participarea la negocieri, că nu a fost avansată nicio propunere cu privire la numele premierului.
„Toate opțiunile sunt pe masă și vom face ce e mai bine pentru PNL. Domnul președinte Iohannis va comunica concluziile acestor consultări. Se va vota cine îi ia locul lui Ludovic Orban la șefia Camerei Deputaților”, a spus Florin Cîțu.
UPDATE 13.00. PSD a intrat la negocieri cu președintele Klaus Iohannis
PSD a intrat la negocieri cu președintele Klaus Iohannis. Social democrații sunt reprezentați la discuții de: Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Ionuţ Pucheanu – primar Galaţi, Corneliu Ştefan – preşedinte CJ Dâmboviţa, Corina Ene – primar comuna Căbeşti, judeţul Bihor.
UPDATE 12.25. Propunerea USR de prim-ministru a USR: Dacian Cioloș
Biroul Național al USR a decis, în unanimitate, ca echipa de negociere să îi prezinte președintelui Iohannis propunerea de prim-ministru în persoana lui Dacian Cioloș și un pachet de măsuri care vor sta la baza programului de guvernare.
USR merge, luni, la consultările cu președintele Klaus Iohannis cu mandatul de a forma cât mai rapid un guvern cu puteri depline, care să gestioneze pandemia, explozia prețurilor la energie și reformele din PNRR.
USR susține în continuare că cea mai bună soluție pentru România este un guvern USR-PNL-UDMR cu un nou prim-ministru și cu un program de guvernare care să fie respectat de partenerii de coaliție.
În lipsa unei noi propuneri de premier din partea PNL, Biroul Național a decis, în unanimitate, ca echipa de negociere să îi prezinte președintelui propunerea de prim-ministru a USR, în persoana lui Dacian Cioloș, și un pachet de măsuri care vor sta la baza programului de guvernare.
Printre cele mai importante măsuri:
• Pachet de măsuri pentru reducerea cu 32% a prețului energiei electrice, inclusiv reducerea TVA la electricitate și gaze de la 19% la 5% pentru consumatorii casnici pe o perioadă de 6 luni, subvenții temporare pentru CET-uri, credite fiscale pentru întreprinderi în cuantumul a jumătate din creșterea facturilor la curent și gaze și exceptarea de la plata certificatelor verzi în factura consumatorului casnic.
• Plan de măsuri ferme pentru limitarea transmiterii COVID-19 care prevede limitarea numărului de participanți și distanțare fizică pentru evenimentele în spațiu deschis (pelerinaje, evenimente sportive, culturale etc), decalarea anului școlar (vacanță două săptămâni, cu prelungirea școlii în lunile de vară), închiderea barurilor și a restaurantelor la ora 22.00 la nivelul întregii țări, indiferent de rata de incidență, pentru 30 de zile, apoi revenire în funcție de incidență și condiționat de certificat verde pentru angajați și clienți și acces în spații neesențiale (baruri, restaurante, cinema etc.) și mall-uri doar cu certificatul verde.
„Dacă vechile partide fug de responsabilitate”, USR este pregătit să își asume responsabilitatea guvernării și să inițieze imediat negocieri cu PNL și UDMR pentru un guvern care să scoată România din criză. Printre propunerile USR pentru programul de guvernare al viitorului guvern se află:
• Desființarea SIIJ până la final de octombrie 2021 și adoptarea legilor Justiției până la final de 2022.
• Implementarea „Zero Taxe pe Salariul Minim” pentru a reduce povara fiscală pe salariile mici.
• Reforma pensiilor speciale, astfel încât toate pensiile speciale să fie aliniate la principiul contributivității până la final de 2022.
• Reforma companiilor de stat, actualizarea legislației, eliminarea excepțiilor de la numirea profesionistă a managementului până la final de 2022.
• Revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin până în martie 2023.
Toate propunerile USR pot fi consultate aici – https://www.usr.ro/Propuneri_USR.pdf
UPDATE 12.00. Au început discuțiile cu PNL
Președintele a început discuția cu reprezentanții Partidului Național Liberal. La masa negocierilor se află Florin Cîțu, Gheorghe Flutur, Rareș Bogdan, Lucian Bode și Iulian Dumitrescu.
ȘTIRE INIȚIALĂ
Preşedintele Klaus Iohannis are astăzi, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare pentru formarea noului Guvern, după ce Executivul condus de Florin Cîţu a fost demis prin moţiune de cenzură. Consultările de azi ar putea reprezenta un prim pas pentru ieșirea din criza politică în care se află România de mai bine de o lună.
Criza politică în care se află țara noastră a izbucnit după ce ministrul justiției, Stelian Ion, a fost remaniat în mod neașteptat de premier, la 1 septembrie. Câteva zile mai târziu, în semn de protest, toți miniștrii USR și-au prezentat demisiile și au ieșit din guvern. Urmare a destrămării coaliției de guvernare, cabinetul Cîtu a fost demis săptămâna trecută în Parlament în urma unei moțiuni de cenzură depusă de Partidul Social Democrat. Astăzi, la mai bine de o lună în care țara a fost condusă de un guvern interimar, partidele parlamentare vin în fața președintelui Iohannis cu propuneri lor pentru ieșirea din criză.
Procedura de desemnare a unui nou premier
Potrivit procedurii, în urma consultărilor, președintele desemnează un candidat pentru funcția de premier. Acesta are 10 zile să meargă în Parlament cu echipa și programul de guvernare, pentru a cere un vot de încredere.
Șanse minime de a avea azi o nominalizare de premier
„Orice persoană susținută de o majoritate parlamentară poate să devină premier, evident. Așa scrie în Constituție. Nu există nicio piedică”, a declarat Klaus Iohannis.
Calendarul consultărilor cu partidele parlamentare
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, consultările vor începe la prânz. Partidele vor fi chemate separat. Consultările vor avea loc după următorul program:
- Ora 12:00 – Partidul Naţional Liberal (PNL);
- Ora 13:00 –Partidul Social Democrat (PSD);
- Ora 14:00 – Uniunea Salvaţi România (USR);
- Ora 16:00 – Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR);
- Ora 16:30 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
- Ora 17:00 – Minorităţi naţionale reprezentate în Parlament.
Cum ar putea arăta noul Guvern
La finalul consultărilor de luni, care încep la prânz, șeful statului ar putea ieși, teoretic, cu numele unui nou premier. Sunt patru variante pe masă:
- guvern minoritar PNL-UDMR, susținut de PSD
- refacerea coaliției PNL-USR-UDMR
- guvern PSD-PNL-UDMR
- guvern tehnocrat