• O nouă firmă de salubrizare o să ridice gunoiul din Sectorul 1, pe perioada stării de alertă.
  • Contractul cu REBU, semnat de Clotilde Armand, nu liniștește apele în Sectorul 1.
  • Nici măcar Ramona Porumb, viceprimarul liberal al sectorului, în teorie aliat al primarului, nu pare încântată de modul în care s-a rezolvat situația gunoaielor.

O nouă firmă de salubrizare o să ridice gunoiul din Sectorul 1, pe perioada stării de alertă. Anunțul a fost făcut, luni seara, de primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, pe Facebook. Reușita vine după lungi bătălii, spune primarul.

Contractul cu REBU, semnat de Clotilde Armand, nu liniștește, însă, apele în Sectorul 1.

Nici măcar Ramona Porumb, viceprimarul liberal al sectorului, în teorie aliat al primarului, nu pare încântată de modul în care s-a rezolvat situația gunoaielor.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Porumb spune că a aflat de pe Facebook de noul contract și că acesta nu rezolvă mare lucru. Doar amână problemele.

„Recunosc că mie nu-mi iese economia pe care o facem de niciun fel. Sunt aproximativ 13 milioane de lei care se adaugă în această lună la factura Romprest-ului. Dar nu discutăm despre asta pentru că în vigoare este în continuare contractul cu operatorul actual. Această nouă firmă este o cheltuială suplimentară la bugetul local”, a explicat, la Aleph News, Ramona Porumb.

Cine va strânge gunoaiele în Sectorul 1

RER ECOLOGIC SERVICE BUCUREȘTI REBU SA se numește firma care se va ocupa de strângerea gunoaielor în Sectorul 1. Firma salubrizează și orașul Oradea iar noul contract este publicat pe site-ul Primăriei. Totodată ea are o experiență de 20 de ani în acest sector iar parcul lor auto este dotat cu peste 250 de utilaje.

Potrivit datelor publicate pe siteul Ministerului Finanțelor Publice, compania are 45 de angajați. Dar anul trecut a raportat datorii de peste 1,5 milioane de lei. Iar în acționariatul companiei se află și Consiliul General al Municipiului București.

Odată ce a fost oficializată noua companie, edilul Sectorului 1 spus pe Facebook că cei de la Romprest au generat un prejudiciu de 117 milioane de lei și totodată acuză votul dat în aprilie 2019 prin care s-au majorat tarifele companiei.

Cât va plăti primăria Sectorului 1 pentru noile servicii de salubritate?

Prețurile sunt la jumătate, conform contractului de salubrizare. Pentru serviciile de salubrizare Romprest taxa lunar aproximativ 11,5 milioane de lei pe când cel încheiat cu RER Ecologic prevede o sumă de 6,5 milioane de lei pe perioada stării de alertă.

Totuși contractul este pe 20 de zile, nu pe 30 cât durează starea de alertă, iar cantitățile strânse până acum sunt mici.

Totodată, REBU transportă gunoiul pentru un preț mai mare respectiv 57,8 lei metrul cub comparativ cu 55.81 lei pe metrul cub, preț practicat de cei de la Romprest.

Diferențele dintre vechiul și actualul contract

SERVICIU PRESTATROMPRESTREBU
TRANSPORT DEȘEURI55,81 lei mc57,8 lei mc
MĂTURAT MANUAL6,09 lei/ 100 mp7 lei/ 100 mp
SPĂLAT CAROSABIL9,98 lei/ 100 mpNU E PREVĂZUT
RĂZUIT RIGOLĂ119,12 lei/100 mp88 lei/100 mp
ÎNTREȚINERE CURĂȚENIE3,39 lei/ 100 mp3,1 lei/100 mp
STROPIT2,17 lei/100 mpNU E PREVĂZUT
MĂTURAT MECANIC5,27 lei/100 mp3,9 lei/100 mp