• Au mai rămas 27 de curse care nu au fost încă stabilite.
  • Liderul republican al Camerei, Kevin McCarthy, și-a anunțat deja intenția de a candida la funcția de președinte al Camerei.
  • Rezultatul alegerilor pentru Senat din Arizona și Nevada, unde democrații în funcție încercau să se opună adversarilor republicani, ar putea să nu fie cunoscut decât peste câteva zile.

Toți ochii lumii politice erau ațintiți vineri asupra Arizonei și a Nevadei, unde sute de mii de voturi necontorizate reprezentau cheia controlului asupra Senatului american, la trei zile după ce americanii au votat la alegerile de la mijlocul mandatului.

Fie democrații, fie republicanii pot obține o majoritate în Senat dacă vor mătura competițiile în cele două state. Cu toate acestea, o împărțire ar transforma un tur de scrutin pentru Senat din 6 decembrie în Georgia într-o bătălie pentru camera care, printre alte puteri, are influență asupra numirilor judecătorilor făcute de președintele Joe Biden. Între timp, republicanii se apropiau încet-încet de a smulge controlul Camerei Reprezentanților de la democrații lui Biden, ceea ce le-ar da efectiv drept de veto asupra agendei legislative a acestuia și le-ar permite să lanseze o serie de investigații asupra administrației sale.

Republicanii și-au asigurat cel puțin 211 din cele 218 locuri în Camera Reprezentanților de care au nevoie pentru a obține majoritatea, a estimat Edison Research joi târziu, în timp ce democrații au obținut 197. Au mai rămas 27 de curse care nu au fost încă stabilite, inclusiv o serie de competiții strânse. Liderul republican al Camerei, Kevin McCarthy, și-a anunțat deja intenția de a candida la funcția de președinte al Camerei dacă republicanii vor prelua conducerea, un rezultat pe care l-a descris miercuri ca fiind inevitabil.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK

Biden a declarat joi reporterilor că el și McCarthy au discutat, dar a spus că nu a renunțat încă la speranța că democrații ar putea învinge în Camera Reprezentanților, în ciuda șanselor dificile.

Este încă în viață”, a spus el despre șansele lor. Rezultatul alegerilor pentru Senat din Arizona și Nevada, unde democrații în funcție încercau să se opună adversarilor republicani, ar putea să nu fie cunoscut decât peste câteva zile. Oficialii din ambele state au declarat că ar putea dura până săptămâna viitoare pentru a termina numărarea buletinelor de vot prin corespondență nedecontate.