• Un nou acord global privind clima a fost convenit la COP26 de la Glasgow, după o dispută de ultim moment privind acordul de reducere a cărbunelui.
  • Acordul stabilește un consens clar că toate națiunile trebuie să facă mult mai mult.

Sâmbătă, diplomați din aproape 200 de țări au ajuns la un acord major care vizează intensificarea eforturilor de combatere a schimbărilor climatice, solicitând guvernelor să revină anul viitor cu planuri mai puternice de reducere a emisiilor care încălzesc planeta și îndemnând națiunile bogate să „cel puțin dubleze” finanțarea până în 2025 pentru a proteja națiunile cele mai vulnerabile de riscurile unei planete mai calde, transmite BBC.

Noul acord nu va rezolva de unul singur încălzirea globală, în ciuda cererilor urgente ale multora dintre miile de politicieni și activiști reuniți aici la summitul privind clima.

Acesta lasă nerezolvată întrebarea crucială cu privire la cât de mult și cât de repede ar trebui fiecare națiune să își reducă emisiile în următorul deceniu. În plus, multe țări în curs de dezvoltare nu dispun încă de fondurile de care au nevoie pentru a construi energie mai curată și pentru a face față dezastrelor meteorologice din ce în ce mai extreme.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

„Nu trebuie să reducem treptat, ci să eliminăm treptat”, a declarat Simonetta Sommaruga, membră a Consiliului Federal Elvețian⁠, care a spus că prevederea privind cărbunele a fost modificată în ultimul moment, fără contribuția altor țări și că nu au fost permise alte modificări. „Suntem dezamăgiți atât de proces, cât și de schimbarea de ultim moment. Acest lucru nu ne va aduce mai aproape de 1,5, ci va face mai dificil de atins.”