• Copiii care călătoresc într-o altă țară împreună cu părinții vaccinați vor fi nevoiți să stea în carantină la întoarcerea în România
  • Florentina Furtunescu, reprezentant INSP: „Situația variază în funcție de țara unde călătoresc”
  • Comitetul pentru Situații de Urgență a decis luni ca persoanele care vin din zone galbene scapă de carantină dacă au fost vaccinate cu a doua doză

Copiii care călătoresc într-o altă țară împreună cu părinții vaccinați vor fi nevoiți să stea în carantină la întoarcerea în România, dacă statul respectiv are o incidență ridicată a cazurilor de COVID-19, a declarat într-o conferință de presă Florentina Furtunescu, reprezentantul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).

Anunțul vine în contextul în care Comitetul pentru Situații de Urgență a decis, luni, ca persoanele care vin din zone galbene să nu mai stea în carantină dacă au fost vaccinate cu a doua doză de vaccin anti-COVID.

„Situația variază în funcție de țara unde călătoresc. Dacă merg într-o țară cu incidență ridicată, copilul reprezintă un risc, e un vector, de aceea el trebuie să stea în izolare 10 zile și unul dintre părinți trebuie să stea acasă cu copilul,” a declarat Florentina Furtunescu.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Platforma de înscrieri și programări a dat erori

De vineri și până acum platforma de înscriere și programare la vaccinare a tot dat erori. STS-ul lucrează în permanență la ea, iar în două săptămâni am putea avea și funcționalitatea unei liste de așteptare.

„Este foarte dificil cand platforma este în producție să intervii cu multe modificări și vom anunța în timp util aceste perioade de mentenanță. Au fost mici sincope în materie de programare. Aceste disfuncționalități există în multe țări, inclusiv în Germania și alte țări europene,” a declarat Valeriu Ggheorghiță.

Sunt județe în care a fost alocat foarte mult vaccin, care este încă disponibil. În timp ce, în majoritatea orașelor țării, în special în marile orașe, loturile s-au epuizat rapid. Este posibilă o redistribuire.

„Păstrăm proporțional tocmai pentru a avea o soluție de acoperire a persoanelor care sunt deja vaccinate. Dacă sunt întârzieri în livrarea dozelor, din acest punct de vedere astăzi ne aflăm cu stocurile la mai puțin de jumătate din numărul persoanelor,” a mai spus coordonatorul campaniei de vaccinare.

„Dacă vom constata că în anumite centre de vaccinare nu avem activiatate crescută, putem face relocarea intr-o altă zonă geografică din același județ,” a spus Valeriu Gheorghiță.