• Copiii transmit și ei Covid-19 către alte persoane și, chiar dacă mai rar, și ei se pot îmbolnăvi grav.
  • Călătoriile ar trebui să fie limitate cât mai mult posibil, iar în cele care se fac ar trebui respectate măsurile de precauție.
  • Copiii ar trebui să poarte măști în public începând de la 2 ani.
  • Recomandarea oficială este ca nici măcar cei care au primit ambele doze de vaccin să nu facă încă nicio călătorie „neesențială”.

Timp de mai bine de un an, din cauza pandemiei, multe familii au rămas blocate acasă și abia așteaptă să plece în vacanță. Dar experții spun că încă e prea devreme să își pregătească bagajele, scrie NBC News.

Odată ce toți adulții din familie sunt vaccinați, nu înseamnă că este sigur și pentru copii să meargă în vacanță?

Răspunsul oficial: Fără călătorii. Răspunsul experților: Unele călătorii pot fi sigure.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor recomandă să nu se facă încă nicio călătorie „neesențială”, aviz valabil chiar și în cazul celor care au primit ambele doze de vaccin. Dar, pe măsură ce numărul noilor cazuri de Covid-19 scade, această îndrumare s-ar putea schimba.

Șapte pediatri au prezentat pentru NBC News riscurile plecării într-o vacanță de familie cu copiii nevaccinați. Toți au fost de acord că până în vară sau toamnă ar putea fi posibile ieșiri sigure în familie, cu condiția ca numărul cazurilor de Covid-19 să fie atunci în scădere.

„Unul dintre cei mai importanți factori de siguranță este cantitatea de virus care circulă”, a spus dr. Andrew Pavia, șeful secției de boli infecțioase pediatrice de la Universitatea Utah Health.

Copiii pot răspândi virusul?

În general, copiii sănătoși nu au fost afectați de coronavirus, fiind mai predispuși să aibă cazuri ușoare de Covid-19 în comparație cu adulții. De asemenea, copiii mici par să răspândească virusul mai puțin decât adulții.

Dar copiii transmit și ei Covid-19 către alte persoane și, deși mai rar, și în rândul copiilor au existat cazuri severe și fatale.

„Copiii nu sunt lipsiți de riscuri”, spune dr. Kelly Fradin, medic pediatru din New York, autoarea cărții „Parenting in a Pandemic: How to Help Your Family Through Covid-19”. „Copiii prezintă un risc redus, dar nu sunt lipsiți de risc”.

Asta nu înseamnă că trebuie interzise toate călătoriile, a spus dr. Sean O’Leary, vicepreședinte al Comitetului pentru boli infecțioase al Academiei Americane de Pediatrie.

„Este cu adevărat o decizie personală și depinde de o mulțime de factori”. De exemplu, dacă copilul are anumite probleme de sănătate, afecțiuni precum diabet, obezitate, fibroză chistică sau astm, ar putea fi expus unui risc mai mare, a spus O’Leary.

Care este cel mai sigur mijloc de locomoție?

Mașina personală este cea mai bună opțiune de deplasare, spune dr. Ibukun Akinboyo, profesor asistent la secția de boli infecțioase pediatrice de la Spitalul Universitar Duke, și le recomandă celor care vor face călătorii să caute modalități de a evita aglomerația atunci când ajung la destinație.

Putem merge la plajă sau la un parc acvatic? Dar într-o croazieră?

Cel mai sigur tip de vacanță este cel în care petreci cât mai mult timp în aer liber și în spații unde toată lumea respectă distanțarea fizică și poartă măști, a spus dr. Buddy Creech, directorul Programului de cercetare a vaccinurilor Vanderbilt.

„Dacă aș avea un pacient care îmi spune «Mergem la plajă», nu mi-aș face griji, cu condiția să ia măsurile de precauție necesare atunci când sunt în prezența altora”, a spus el, adăugând că toți membrii familiei, începând cu cei de 2 ani, ar trebui să poarte măști în public, chiar dacă statul în care călătoresc nu mai impune această regulă.

Creech este mai permisiv în privința altor atracții în aer liber, cum ar fi parcurile acvatice, dat fiind că apa nu pare să prezinte un risc de transmitere a virusului. Este însă cu totul împotriva croazierelor.

„Orice activitate în aer liber și cu respectarea distanței prezintă un risc mai scăzut decât activitățile în interior, care implică grupuri și folosirea unor obiecte în comun”.

Odată ce majoritatea dintre noi sunt vaccinați, va dispărea virusul?

Experții îi îndeamnă pe toți, vaccinați sau nu, să poarte în continuare măști în public. În timp ce vaccinurile s-a dovedit că reduce semnificativ riscul de spitalizare și deces după infectarea cu Covid-19, persoanele vaccinate pot dezvolta totuși simptome mai puțin severe.

Și, deși există dovezi încurajatoare că vaccinurile pot proteja împotriva infecției și transmiterii, vaccinații răspândesc însă virusul către cei nevaccinați.

„Doar pentru că sunteți protejat nu înseamnă că nu puteți deveni purtător”, a spus dr. Frank Esper, specialist în boli infecțioase pediatrice la clinica pediatrică din Cleveland.

Copiii își pot vizita acum bunicii?

În SUA este permis acum ca bunicii vaccinați cu ambele doze să se întâlnească în interior, fără mască, cu nepoții nevaccinați și cu părinții nevaccinați ai acestora, cu condiția ca nimeni dintre cei nevaccinați să nu fie expus riscului de a dezvolta complicații din cauza Covid-19.

Dacă astfel de întâlniri implică o călătorie cu avionul, discuția devine mai complexă.

Sursă: Profimedia

Cum ne protejăm în timpul călătoriilor cu avionul?

În timp ce avioanele au sisteme de filtrare a aerului pentru a proteja pasagerii în timpul zborurilor, aeroporturile aglomerate ar putea reprezenta un risc, spun experții.

În ceea ce privește zborul în sine, zborul direct este cel mai bun, atunci când este posibil; zborurile mai scurte sunt ideale; iar atunci când călătoresc și copiii, ar trebui redus la minimum numărul de ocaziilor în care va trebui să-și scoată masca în timpul zborului, adică ar fi bine să nu se călătorească în timpul meselor sau al gustărilor, a spus O’Leary.

De asemenea, el a sugerat ca în timpul zborului să se poarte două măști sau ca, deasupra măștilor , să fie purtate și scuturi faciale.

Ce este mai sigur, un hotel sau Airbnb?

Atâta timp cât hotelurile reduc cu succes aglomerația în zonele comune, cum sunt holurile, experții spun că oamenii pot alege ce doresc.

Ar trebui să fim preocupați de variantele virusului?

Există încă multe lucruri care nu sunt încă cunoscute.

„Trebuie să stabilim cât timp oferă protecție aceste vaccinuri, în special în vederea variantelor”, a spus Fradin, adăugând că se consideră că vaccinurile oferă protecție timp de cel puțin 8 până la 9 luni, dar apoi imunitatea ar putea fi diminuată.

Călătoriile ar putea răspândi o variantă dintr-o parte a țării în alta, complicând eforturile de a ieși din pandemie, a spus ea.

În concluzie, experții recomandă să nu ne facem încă planuri de călătorie. Riscul „va scădea doar prin vaccinarea majorității populației”, a spus dr. Grace Lee, expert în boli infecțioase pediatrice la Spitalul de Copii Stanford.

În timp ce vaccinurile au fost aprobate rapid pentru adulți, procesul durează mai mult în cazul copiilor, deoarece trebuie efectuate studii pentru a determina doza care li se poate administra acestora.