- Raportul a analizat un total de 719 recife de la bordul unui avion care zbura la joasă înălţime în timpul sezonului estival australian 2021-2022 şi a constatat că 654 de recife, adică 91%, „au prezentat o anumită albire”.
- Sondajele confirmă un eveniment de albire în masă, cu albirea coralilor observată la mai multe recife din toate regiunile.
- Oamenii de ştiinţă spun că timpul se scurge pentru ca recifele să se poată reface şi că guvernele trebuie să abordeze urgent cauza principală: criza climatică.
Încălzirea apelor, cauzată de intensificarea schimbărilor climatice, a provocat în acest an albirea coralilor în 91% din recifele analizate de-a lungul Marii Bariere de Corali, potrivit noilor concluzii ale unei agenţii guvernamentale australiene.
Albirea coralilor tinde să se producă atunci când temperaturile apei sunt mult mai ridicate decât în mod normal. Dar, pentru prima dată, această albire în masă are loc în ciuda La Niña, un eveniment meteorologic care se caracterizează prin temperaturi mai scăzute decât în mod normal în Oceanul Pacific ecuatorial, au declarat oamenii de ştiinţă, potrivit CNN.
Raportul a analizat un total de 719 recife de la bordul unui avion care zbura la joasă înălţime în timpul sezonului estival australian 2021-2022 şi a constatat că 654 de recife, adică 91%, „au prezentat o anumită albire”.
Sondajele confirmă un eveniment de albire în masă, albirea coralilor fiind observată la mai multe recife din toate regiunile.
Al șaselea eveniment de albire pentru Marea Barieră de Corali
„Acesta este al patrulea eveniment de albire în masă din 2016 şi al şaselea care are loc în Marea Barieră de Corali din 1998”, a declarat autoritățile parcului marin din cadrul guvernului australian în concluziile sale.
Apele Marii Bariere de Corali au început să se încălzească în decembrie 2021 şi au depăşit „maximele istorice de vară”. Aceasta a fost afectată de trei valuri de căldură distincte de-a lungul verii până la începutul lunii aprilie 2022, ceea ce a crescut „stresul termic” în toată zona centrală şi nordică a recifului, potrivit raportului.
Coralul stresat ejectează algele din interiorul ţesutului său, privându-l de o sursă de hrană. Dacă condiţiile nu se îmbunătăţesc, coralul poate muri de foame, devenind alb pe măsură ce scheletul său de carbonat este expus.
Oamenii de ştiinţă spun că timpul se scurge pentru ca recifele să se poată reface şi că guvernele trebuie să abordeze urgent cauza principală: criza climatică.
Recifele de corali sunt unele dintre cele mai vibrante ecosisteme marine de pe Pământ, între un sfert şi o treime din toate speciile marine depind de ele la un moment dat în ciclul lor de viaţă. Însă încălzirea rapidă a planetei, cauzată de emisiile umane de gaze care captează căldura, provoacă temperaturi ale apei peste medie, ceea ce duce la evenimente de stres precum albirea în masă.