• Premierul japonez Fumio Kishida a declarat că nu au fost raportate pagube.
  • Ministrul japonez al Apărării, Yasukazu Hamada, a declarat reporterilor că cea mai recentă rachetă este capabilă să zboare până la 15.000 km.
  • Coreea de Nord își efectuează adesea testele pe astfel de traiectorii „înălțate”.

Coreea de Nord a lansat vineri o presupusă rachetă balistică intercontinentală care a aterizat la doar 200 de kilometri în largul Japoniei și a avut o rază de acțiune suficientă pentru a ajunge pe continentul Statelor Unite, au declarat jurnaliștii japonezi.

Lansarea, raportată atât de oficialii sud-coreeni, cât și de cei japonezi, are loc la o zi după o lansare de rachetă mai mică a Nordului și după avertismentul acestuia privind „reacții militare mai dure” în cazul în care SUA își sporesc prezența regională de securitate.

Acesta a devenit un an record pentru programul de rachete al țării înarmate nuclear, după ce a reluat testarea rachetelor ICBM pentru prima dată din 2017 și a încălcat moratoriul autoimpus privind lansările cu rază lungă de acțiune, în timp ce discuțiile de denuclearizare au intrat în impas.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Ministrul japonez al Apărării, Yasukazu Hamada, a declarat reporterilor că cea mai recentă rachetă este capabilă să zboare până la 15.000 km, în timp ce secretarul-șef al cabinetului, Hirokazu Matsuno, a declarat că aceasta a zburat la o altitudine de aproximativ 6.000 km cu o rază de acțiune de 1.000 km, înainte de a ateriza în mare la aproximativ 200 de kilometri vest de insula Oshima-Oshima din Hokkaido.

Coreea de Nord își efectuează adesea testele pe astfel de traiectorii „înălțate”, în care racheta zboară mult mai sus în spațiu, dar la o distanță mai mică decât ar fi făcut-o dacă ar fi fost lansată pe o traiectorie normală.

Premierul japonez Fumio Kishida a declarat că nu au fost raportate pagube, dar că lansările repetate de rachete ale Nordului nu pot fi tolerate.

Baza aeriană Misawa, care găzduiește atât trupe japoneze, cât și americane, a emis pentru scurt timp ordinul de a se pune la adăpost, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a bazei.