Coreea de Nord a lansat o presupusă rachetă balistică intercontinentală, care a aterizat în apropiere de Japonia

Rusia ar pregăti atacuri cu rachetă în Transnistria

Rusia pregătește un atac cu rachete asupra unor ținte civile din Transnistria, cu scopul de a crea panică în rândul populației

Coreea de Nord a lansat vineri o presupusă rachetă balistică intercontinentală care a aterizat la doar 200 de kilometri în largul Japoniei și a avut o rază de acțiune suficientă pentru a ajunge pe continentul Statelor Unite, au declarat jurnaliștii japonezi.

Lansarea, raportată atât de oficialii sud-coreeni, cât și de cei japonezi, are loc la o zi după o lansare de rachetă mai mică a Nordului și după avertismentul acestuia privind „reacții militare mai dure” în cazul în care SUA își sporesc prezența regională de securitate.

Acesta a devenit un an record pentru programul de rachete al țării înarmate nuclear, după ce a reluat testarea rachetelor ICBM pentru prima dată din 2017 și a încălcat moratoriul autoimpus privind lansările cu rază lungă de acțiune, în timp ce discuțiile de denuclearizare au intrat în impas.

Ministrul japonez al Apărării, Yasukazu Hamada, a declarat reporterilor că cea mai recentă rachetă este capabilă să zboare până la 15.000 km, în timp ce secretarul-șef al cabinetului, Hirokazu Matsuno, a declarat că aceasta a zburat la o altitudine de aproximativ 6.000 km cu o rază de acțiune de 1.000 km, înainte de a ateriza în mare la aproximativ 200 de kilometri vest de insula Oshima-Oshima din Hokkaido.

Coreea de Nord își efectuează adesea testele pe astfel de traiectorii „înălțate”, în care racheta zboară mult mai sus în spațiu, dar la o distanță mai mică decât ar fi făcut-o dacă ar fi fost lansată pe o traiectorie normală.

Premierul japonez Fumio Kishida a declarat că nu au fost raportate pagube, dar că lansările repetate de rachete ale Nordului nu pot fi tolerate.

Baza aeriană Misawa, care găzduiește atât trupe japoneze, cât și americane, a emis pentru scurt timp ordinul de a se pune la adăpost, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a bazei.

Exit mobile version