• Comandamentul Indo-Pacific al SUA a declarat că este la curent cu lansarea.
  • Coreea de Sud a anunțat că a fost vorba de o singură rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune.
  • Consiliul de Securitate Națională al Coreei de Sud a organizat o reuniune de urgență pentru a discuta măsurile de răspuns.

Coreea de Nord a lansat duminică o rachetă balistică spre marea din largul coastei sale estice, înaintea unor exerciții militare planificate de forțele sud-coreene și americane, care implică un portavion, și a unei vizite în regiune a vicepreședintelui american Kamala Harris.

Armata sud-coreeană a declarat că a fost vorba de o singură rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune, lansată din apropierea zonei Taechon din provincia Pyongyan din nord, cu puțin înainte de ora locală 7 dimineața și a zburat aproximativ 600 km la o altitudine de 60 km.

Lansarea de către Coreea de Nord a unei rachete balistice este un act de provocare gravă care amenință pacea și securitatea peninsulei coreene și a comunității internaționale, a declarat într-o declarație Statul Major al Coreei de Sud.

Recomandări

X PERCEPE O NOUĂ TAXĂ
FACEM ECONOMIE LA ELECTRICITATE
MEGHAN ÎȘI LANSEAZĂ NOUL BRAND
MOMENTUL ATACULUI
ESA CREEAZĂ O ECLIPSĂ ARTIFICIALĂ
SOMN UȘOR, TRUMP!

Cum răspun Coreea de Sud și SUA?

După lansare, președintele Statului Major Întrunit, Kim Seung-kyum, și comandantul forțelor americane din Coreea, Paul LaCamera, au discutat situația și și-au reafirmat disponibilitatea de a răspunde la orice amenințare sau provocare din partea Coreei de Nord, a adăugat acesta. Consiliul de Securitate Națională al Coreei de Sud a organizat o reuniune de urgență pentru a discuta măsurile de răspuns și a condamnat lansarea ca fiind o încălcare evidentă a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU și un act nejustificat de provocare.

Președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol, care a sosit la Seul sâmbătă târziu, după o călătorie în Marea Britanie, Statele Unite și Canada, a fost informat cu privire la lansare, a declarat biroul prezidențial. Ministrul japonez al Apărării, Yasukazu Hamada, a declarat că Japonia a estimat că racheta a atins altitudinea maximă de 50 km și este posibil să fi zburat pe o traiectorie neregulată. Hamada a precizat că a căzut în afara zonei economice exclusive a Japoniei și că nu au fost raportate probleme legate de traficul maritim sau aerian.

Multe dintre rachetele cu rază scurtă de acțiune testate de Coreea de Nord în ultimii ani au fost concepute pentru a evita apărarea antirachetă prin manevre în timpul zborului și prin zborul pe o traiectorie mai joasă, deprimată, au declarat experții. Dacă includem și lansările de rachete de croazieră, aceasta este cea de-a 19-a lansare, ceea ce reprezintă un ritm fără precedent, a declarat Hamada.

Acțiunea Coreei de Nord reprezintă o amenințare la adresa păcii și securității țării noastre, a regiunii și a comunității internaționale, iar a face acest lucru în timp ce invazia din Ucraina se desfășoară este de neiertat, a spus el, adăugând că Japonia a transmis un protest prin intermediul ambasadei Coreei de Nord la Beijing.

Comandamentul Indo-Pacific al SUA a declarat că este la curent cu lansarea și că se consultă îndeaproape cu aliații, într-o declarație publicată după lansare, reafirmând în același timp angajamentul SUA față de apărarea Coreei de Sud și a Japoniei.

Deși am evaluat că acest eveniment nu reprezintă o amenințare imediată la adresa personalului sau a teritoriului SUA, sau a aliaților noștri, lansarea rachetei evidențiază impactul destabilizator al programelor ilegale ale RPDC privind armele de distrugere în masă și rachetele balistice.