• Este pentru prima dată din 2017 când o rachetă nord-coreeană zboară deasupra Japoniei.
  • Aproximativ 40 de rachete au fost testate de Coreea de Nord în peste 20 de lansări diferite în acest an.
  • Premierul japonez Fumio Kishida a condamnat ferm acest act.

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică cu rază intermediară de acțiune deasupra Japoniei, ceea ce a determinat Tokyo să își avertizeze cetățenii să se pună la adăpost. Se pare că racheta a survolat și a trecut pe lângă teritoriul Japoniei înainte de a cădea în Oceanul Pacific.

Din 2017, este pentru prima dată când o rachetă nord-coreeană a zburat deasupra Japoniei. Rapoartele au declarat că este cel mai important test de rachetă efectuat de Coreea de Nord din ianuarie anul acesta, când a lansat racheta cu rază intermediară Hwasong-12, capabilă să atingă teritoriul american Guam.

Biroul prim-ministrului japonez a confirmat că cel puțin o rachetă lansată din Coreea de Nord a survolat Japonia și se crede că a aterizat în Oceanul Pacific. Autoritățile japoneze au emis o alertă pentru locuitorii din regiunile nord-estice să evacueze și să caute adăpost în locuri sigure. Serviciul feroviar a fost suspendat temporar în regiunile japoneze Hokkaido și Aomori.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Premierul japonez Fumio Kishida a condamnat ferm acest act. El a declarat reporterilor că tirul, care a urmat unei serii recente de lansări efectuate de Coreea de Nord, este un act nesăbuit. Situația va fi discutată în cadrul Consiliului Național de Securitate, a adăugat el.

Între timp, secretarul-șef al cabinetului japonez, Hirokazu Matsuno, a declarat că nu au fost raportate imediat pagube în urma lansării rachetei Nordului. El a precizat că racheta a aterizat în apele din afara zonei economice exclusive a țării după un zbor de 22 de minute.

Președintele Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, a declarat că Coreea de Nord a lansat o rachetă cu rază intermediară de acțiune a cărei rază de acțiune este de 4.000 de kilometri (2.485 de mile). Este o rază de acțiune care plasează Guam la distanță de lovire, a adăugat el.

Yoon a declarat că a convocat o reuniune a Consiliului Național de Securitate pentru a discuta despre lansare și că provocările nucleare nesăbuite ale Nordului vor întâmpina un răspuns sever din partea Sudului și a comunității internaționale în general.

Lansarea este a cincea rundă de teste de armament efectuate de Coreea de Nord în ultimele 10 zile, în ceea ce a fost considerat un răspuns aparent la exercițiile militare bilaterale dintre Coreea de Sud și Statele Unite și la alte antrenamente ale aliaților care au implicat Japonia săptămâna trecută.

Aproximativ 40 de rachete au fost testate de Coreea de Nord în peste 20 de lansări diferite în acest an, în timp ce liderul său Kim Jong Un refuză să revină la diplomația nucleară cu Statele Unite.